vrijdag 31 mei 2013

3,6 miljoen Amerikanen trappen in documentaire over zeemeerminnen

Afgelopen zondag keken er 3,6 miljoen Amerikanen naar 'Mermaids: The New Evidence', een absoluut record voor Animal Planet. De uitzending was trending topic op Twitter. Maar de zender hield de kijkers voor de gek, het ging om een zogenaamde 'mockumentary', volledige sciencefiction dus.

Tijdens de uitzending beweerden geoloog dr. Torsten Schmidt en bioloog dr. Paul Robertson dat ze tijdens een diepzee-expeditie in de Groenlandse Zee een zeemeermin hadden gefilmd. De kijkers kregen de beelden voorgeschoteld.

De documentaire, die in de voorbeschouwing als waarheidsgetrouw werd aangekondigd en miljoenen Amerikanen aan de buis gekluisterd hield, bleek achteraf nep te zijn. Gisteren kwam de bevestiging van producer Charlie Foley. De opgevoerde bioloog was een acteur en het beeldmateriaal van de zeemeermin vals. Animal Planet had onopvallend een disclaimer in de aftiteling gemonteerd, die het programma labelde als sciencefiction gebaseerd op wetenschappelijke theorie, maar weinig kijkers merkten dit op.

Het programma, een vervolg op het vorig jaar uitgezonden 'Mermaids: The Body Found', bracht de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) ertoe de gemoederen te sussen met een statement. 'Er is nooit bewijs gevonden voor het bestaan van aquatische humanoïden', verklaarde de organisatie. ''Mermaids: The New Evidence' is met andere woorden slechts entertainment.'

Gezien de populariteit van de zeemeerminnen, schrikt de zender er niet voor terug om een nieuwe fictieve documentaire over het onderwerp te maken.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten