donderdag 30 mei 2013

Salvadoraanse vrouw mag van rechter geen abortus plegen, ondanks ziekte

Een ernstig zieke, zwangere vrouw krijgt van het hooggerechtshof in El Salvador geen toestemming voor een abortus, ook al mist de foetus zelf een deel van de hersenen. Dat meldde de BBC donderdag.

De 26-weken oude foetus zou na de geboorte weinig overlevingskansen hebben. Bijna alle baby's met de aandoening anencefalie overlijden nog voor of vlak na de geboorte.

De 22-jarige vrouw, die in de media Beatriz wordt genoemd - niet haar echte naam - lijdt aan een reumatische aandoening en heeft slecht functionerende nieren. Hoe langer de zwangerschap duurt, hoe meer de gezondheid van de vrouw volgens artsen in gevaar komt.

Beide kwesties waren voor het hooggerechtshof echter geen reden om een abortus toe te staan. 'De rechten van de moeder gaan niet boven die van het ongeboren kind en andersom. Er is een duidelijk verbod op het toestaan van een abortus, daar volgens de grondwet mensen worden beschermd vanaf het moment van conceptie.

Artsen moeten de vrouw nu van de rechters in de gaten houden en zo nodig behandelen.

Abortus is onder alle omstandigheden verboden in het overwegend katholieke Midden-Amerikaanse land. De grondwet beschermt de foetus 'vanaf het moment van conceptie'.

De advocaten van de vrouw hebben nog niet op het vonnis gereageerd. De uitspraak kwam pas laat woensdagavond, lokale tijd.

Bron
Lees ook: El Salvador: zieke vrouw mag foetus laten verwijderen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten