zondag 18 augustus 2013

'Dit jaar minder eikenprocessierupsen'

© anp.


In grote delen van het land zijn er dit jaar minder eikenprocessierupsen. Waarschijnlijk zijn door de hitte veel nesten ondergronds gegaan. Daardoor werden ze niet opgemerkt en opgeruimd. Ze gingen ondergronds omdat het in de bomen te warm werd. Ook werden ze opgegeten door vogels. Vanaf komende weken zullen de processievlinders massaal uitvliegen om zich voort te planten, meldde zondag het Kenniscentrum Eikenprocessierups op natuurbericht.nl.

De eerste helft van 2013 was koud en de planten en vlinders kwamen laat op gang. Ook de eikenprocessierups kroop pas laat uit het ei. De pimpelmeesjes, koolmeesjes en de winterkoninkjes hebben in het voorjaar veel eikenprocessierupsen opgegeten. Van de rupsen komen die als een van de eerste rupsen uit het ei. Ze waren in het trage begin van het voorjaar een welkome aanvulling van voedsel voor de vogels.

Aanraking met de eikenprocessierups kan bij mensen huiduitslag, zwellingen en jeuk veroorzaken.

Overlast
De rupsen kunnen voor veel overlast zorgen. Vorig jaar werd in Drenthe een bos van ongeveer 5 hectare bij Havelte afgesloten wegens een plotselinge uitbraak van de eikenprocessierups. Er zaten op het perceel ongeveer een half miljoen rupsen in honderden nesten.

De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder, die zoals zijn naam doet vermoeden vooral voorkomt op eiken. Als ze eenmaal uit zijn gekomen, verplaatsen ze zich 's nachts, op zoek naar voedsel, waarbij zij gezamenlijk als in een processie voortkruipen.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten