zaterdag 24 augustus 2013

Tienduizenden herdenken toespraak Martin Luther King

Een man met een affiche bij het monument van Martin Luther King in Washington DC. © afp.

Tienduizenden Amerikanen zijn zaterdag naar Washington gekomen om de historische toespraak van Martin Luther King van bijna 50 jaar geleden te herdenken. De zwarte dominee sprak op 28 augustus 1963, tijdens een betoog tegen de rassendiscriminatie in de Verenigde Staten, de historische woorden: 'I have a dream!' (Ik heb een droom!)

De betoging staat niet alleen in het teken van de historische strijd voor de burgerrechten van de Afro-Amerikanen, waarvan het presidentschap van Barack Obama een symbolisch succes is. De demonstranten eisten ook actie tegen de hoge werkloosheid onder zwarte Amerikanen en tegen het wijdverspreide geweld met vuurwapens.

'Wij geloven in een nieuw Amerika. Het is tijd om te marcheren voor een nieuw Amerika', aldus de burgerrechtenactivist Al Sharpton zaterdag voor de overwegend zwarte menigte. De strijd is nog niet over. Dat blijkt volgens hem uit het feit dat vorig jaar de ongewapende zwarte tiener Trayvon Martin straffeloos werd doodgeschoten door een blanke man.

King kreeg in 1964 de Nobelprijs voor de Vrede en werd nog geen 4 jaar later in de stad Memphis vermoord. Hij was toen pas 39 jaar oud.




Bron


Geen opmerkingen:

Een reactie posten