zaterdag 24 augustus 2013

Wanhopige Amerikaan zoekt in Zweden naar zijn geheugen

© The Desert Sun.


De 61-jarige Amerikaan Michael Boatwright die op zoek is naar zijn eigen identiteit, is woensdag aangekomen in Zweden. De man werd in juli bewusteloos aangetroffen in een motel in Californië en kon later alleen nog Zweeds spreken. Hij herkende zijn eigen naam en gezicht niet meer. Hij hoopt in Zweden te achterhalen wie hij is en wat er is gebeurd, meldt het AD.

Op het vliegveld van Gotenburg stond zijn oude liefde, Ewa Espling, hem op te wachten. Met de Zweedse had Boatwright begin jaren '80 iets. Zij herkende zijn foto nadat die de wereld over ging.

Behalve zijn oude liefde stuurden ook andere mensen hem via Facebook een bericht om hem te laten weten dat ze hem herkenden.

Vietnam-veteraan
Uit gemeentelijke gegevens blijkt dat de Amerikaan - een Vietnam-veteraan - tussen 1981 en 2003 in Zweden heeft gewoond. De man is ervan overtuigd dat hij in werkelijkheid Johan Ek heet. Op de papieren die werden gevonden in het motel in California stond de naam Boatwright.

'Dissociatief geheugen'
Behalve zijn identiteitspapieren werden ook een tas met sportkleding, een backpack, vijf tennisrackets, twee telefoons, wat geld en enkele oude foto's gevonden. Nadat hij begin dit jaar was ontwaakt, had hij geen geheugen meer en had hij geen idee hoe hij Engels moest spreken. Hij heeft vervolgens 5 maanden doorgebracht in een ziekenhuis.

Amerikaanse artsen kwamen in maart tot de conclusie dat de man lijdt aan dissociatief geheugen als gevolg van een traumatische ervaring. Die toestand zou wel maanden kunnen duren. Hij ging naar een opvanghuis in Californië, maar vertrok na een paar weken omdat hij met niemand Zweeds kon spreken.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten