woensdag 21 augustus 2013

'Honderden doden door aanval zenuwgas Syrië'


Slachtoffers van de mogelijke gifgasaanval op de regio al-Ghouta. © reuters.


Syrische activisten beweren dat er honderden mensen, onder wie vrouwen en kinderen, om het leven zijn gekomen door een aanval met zenuwgas in de buurt van de hoofdstad Damascus. Dat melden verschillende Arabische nieuwskanalen. De Syrische regering ontkent dat er chemische wapens zijn gebruikt.



Volgens de activisten vlogen er gevechtsvliegtuigen van het leger van president Bashar al-Assad over Ghouta, een regio ten oosten van de hoofdstad Damascus. De vliegtuigen zouden raketten met gas hebben afgevuurd op het door rebellen gedomineerde gebied.

'Rond 3 uur 's nachts zijn er ongeveer 20 raketten geland op de wijken Zamalka, Arbeen en Ain Terma', zegt Hala Darweesh van ASML, een persbureau in Turkije dat in contact staat met Syriërs ter plaatse. 'Ongeveer 250 mensen kwamen daarbij meteen op het leven. Daarna braken er hevige gevechten uit - met veel aanvallen vanuit de lucht - waardoor mensen niet uit hun huizen konden ontsnappen.'

'Gewonden door de gasaanval konden bovendien niet geholpen worden', vervolgt Darweesh. 'We hebben tot nu toe tien luchtaanvallen op Moadamya gerapporteerd, vier op Joubar en één op Kafr Batna. De gevechten zijn nog altijd bezig. Tot nu toe zijn er in de veldhospitalen 1.193 doden geteld, maar we geloven dat dit aantal flink zal oplopen. Er liggen nog veel doden op straat en in de huizen.'

Niet verifieerbaar
Bovenstaande is moeilijk te verifiëren, omdat we zelf niet met bronnen ter plaatse hebben kunnen spreken. Wel is er inmiddels foto- en videomateriaal gepubliceerd van de mogelijke gifgasaanval. Daarop zijn tientallen lijken waar te nemen en slachtoffers met ademhalingsproblemen en blauwe lippen - verschijnselen die wijzen op het gebruik van zenuwgas. De authenticiteit van deze beelden (die als schokkend ervaren kunnen worden en onder dit artikel staan) kan niet worden gecheckt.

Een regeringsbron liet weten dat er 'geen enkele waarheid' zit in de berichtgeving en dat het gerucht bedoeld is om de VN-wapenexperts van hun missie af te leiden. Die zijn in Syrië om eerdere beschuldigingen van aanvallen met chemische wapens te onderzoeken. De strijdende partijen in Syrië beschuldigen elkaar van het gebruik ervan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten