dinsdag 20 augustus 2013

Hoogste stralingsniveau zee bij Fukushima sinds begin meting


Werknemers bij een van de reactoren van het complex in Fukushima. Een archieffoto uit maart 2013, twee jaar na de tsunami. © reuters.
In het zeewater rondom het zwaarbeschadigde kerncomplex van Fukushima is de afgelopen dagen het hoogste niveau van de radioactieve stof tritium geconstateerd sinds het begin van de metingen. Dat blijkt volgens Japan Daily Press uit rapporten van het Japanse bedrijf Tepco, beheerder van de centrale.

De straling wordt veroorzaakt doordat vervuild zeewater, gebruikt om twee reactoren te koelen, naar buiten sijpelt en via het grondwater weer in de oceaan belandt. De centrale van Fukushima werd in maart 2011 zwaar getroffen door een aardbeving en de daaropvolgende tsunami.

Het stralingsniveau ligt nu op 4700 becquerel per liter zeewater, het hoogste peil sinds de metingen begonnen. Volgens Tepco is het geconstateerd in de omgeving van reactor 1. Een eerdere meting bij dezelfde reactor kwam uit op 3800 becquerel per liter; bij reactor 2 lag de hoogste waarde tot nu toe op 2600 becquerel per liter.

Klep
Sinds mei was bij de gemeten waarden voortdurend sprake van een stijgende tendens. De afgelopen twee weken lijkt daarin een versnelling te zijn opgetreden. Maandag werd bovendien ontdekt dat zich lekkage van zwaar radioactief besmet water voordeed bij een niet goed sluitende klep bij een van de waterreservoirs.

De centrale Fukushima I werd de afgelopen maanden getroffen door een aantal waterlekkages, maar het is voor het eerst sinds de ramp 2 jaar geleden dat Japan de INES-schaal gebruikt. De aan zee gelegen kerncentrale werd in 2011 getroffen door een verwoestende aardbeving en tsunami die een grote kernramp veroorzaakte. De ramp werd toen ingedeeld in de hoogste categorie van de schaal voor nucleaire incidenten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten