woensdag 23 oktober 2013

Zo ziet Peking er momenteel uit vanuit de ruimte

Op ruimtebeelden is van China niet veel meer te zien dan een dikke laag mist. © afp.


Wie op dit moment vanuit de ruimte naar de Chinese hoofdstad Peking zou kijken, zou niets anders zien dan een dikke laag smog. Dat blijkt uit beelden die de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA verspreid heeft, zo melden de milieusite Grist en de krant Times of India.

China beleeft momenteel zijn eerste luchtvervuilingscrisis van deze winter. Het openbare leven in de miljoenenstad Harbin ligt daardoor al enkele dagen stil en nu volgt ook hoofdstad Peking. Wegens een enorm dikke smoglaag zijn vluchten geschrapt en concerten afgelast. De zichtbaarheid in de stad bedraagt nog zo'n vijftig meter, maar inwoners melden dat ze amper een hand voor ogen zien. De hoeveelheid fijnstof bedraagt veertig keer meer dan de veiligheidslimiet die de Wereldgezondheidsorganisatie voorschrijft.

Industrie stilgelegd
De stad Peking lanceerde vorige week nog een alarmsysteem: in noodgevallen worden bouw en industrie tijdelijk stilgelegd en barbecues en vuurwerk verboden.

Met de luchtkwaliteit in Chinese steden gaat het van kwaad naar erger. Ook andere steden in noordoost-China, waaronder Tangshan en Changchun, waren eerder al in smog gehuld. De Chinese overheid kondigde de afgelopen jaren meermaals aan plannen te hebben om de vervuiling tegen te gaan; tot dusver kwam daar niets van terecht.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten