zaterdag 26 oktober 2013

Kans op zware herfststorm neemt toe


Dat het maandag hard gaat waaien staat vast, maar hoe hard is nog even afwachten. De kans op een zware herfststorm is inmiddels meer dan 60 procent, waarbij windkracht 10 niet ondenkbaar is. Dit meldt Weerplaza.nl.


'De kans op de eerste herfststorm is inmiddels toegenomen tot meer dan 60%, bovendien zijn er zware windstoten mogelijk,' vertelt Michiel Severin van Weerplaza.nl. 'Met de bomen nog vol in het blad kan dit tot overlast leiden.'

Lorenzo
De windstoten van maandag komen door een voormalige tropische depressie, Lorenzo, die langs de Nederlandse kust scheert. Bij een ongunstige koers kan de wind toenemen tot een zware storm van windkracht 10, maar de kans dat dat daadwerkelijk gebeurt, is volgens het weerbureau minder dan 20%. Mocht het wel zo ver komen, dan kunnen er maandag windstoten ontstaan van meer dan 100 km/uur. Volgens het weerbureau is de kans op een storm met windkracht 9 waarschijnlijker.

Ongunstig voor natuur
Doordat de meeste bomen nog vol in het blad staan en de vele regenval ervoor heeft gezorgd dat de wortels van de bomen minder houvast hebben, komt de storm op een ongunstig moment voor de natuur en daarmee de verkeersveiligheid. In combinatie met de mogelijk zeer zware windstoten kan dit met name in de kustprovincies tot veel overlast leiden. Het meest slechte weer trekt maandag overdag over het land. Het verkeer (van voetganger tot vliegtuig) zal daardoor veel hinder kunnen ondervinden.

Zaterdag
Het contrast met de eerste dag van het weekend is groot. Zaterdag waait er ook wel een stevige wind, maar die gaat samen met flink wat zonneschijn. Slechts op een enkele plek valt een bui, op de meeste plaatsen blijft het droog. De temperatuur loopt zaterdag op naar 16 tot bijna 20 graden. Maandag is het 15 graden, de dagen daarna een graad of 13.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten