vrijdag 25 oktober 2013

'Doden van vluchtelingen is beleid in Eritrea'

Overlevende migranten van de scheepsramp vorige week op Lampedusa. © getty.


Het doodschieten van mensen die het land uit proberen te vluchten behoort tot het 'gewone' overheidsbeleid in Eritrea. Ook marteling en willekeurige arrestaties zijn aan de orde van de dag. Dat stelt de speciale VN-rapporteur voor het Oost-Afrikaanse land Sheila Keetharuth.

Ondanks de extreme risico's zijn het afgelopen decennium meer dan driehonderdduizend mensen het land uit gevlucht, aldus Keetharuth. Inwoners van het verarmde Afrikaanse land staan bloot aan onwettige executies, willekeurige detentie, marteling en dienstplicht voor onbepaalde tijd. Daarnaast ontberen zij de vrijheid van meningsuiting, vergadering, religie en beweging.

De VN-ambassadeur van Eritrea verwierp te kritiek en zei dat de kwestie van de mensenrechten wordt gebruikt om de politieke druk op het land op te voeren.

Veel Eritrese vluchtelingen proberen per boot het vasteland van Europa te bereiken. Soms gaat dat mis, zoals onlangs bij het Italiaanse eiland Lampedusa. Van de opvarenden van de gekapseisde boot vonden er meer dan driehonderd de dood.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten