zondag 20 oktober 2013

'Warme en zachte dinsdag is ideale terrasdag'

Het is de afgelopen dagen bijzonder warm en zacht weer voor de tijd van het jaar. Dat geldt ook voor vandaag. Als het niet zo wisselvallig was, had de thermometer al diverse malen de 20 graden kunnen aanwijzen. Dit is dinsdag naar alle waarschijnlijkheid wel het geval: het belooft de warmste dag van de week te worden met 20 graden en hoger.

Normaal ligt de middagtemperatuur in deze tijd van het jaar rond een graad of 13. Daar komen we al een paar dagen (ruim) bovenuit, zo meldt Weerplaza vandaag. Records worden nog net niet gebroken, maar we zitten dicht tegen de maximaal te behalen temperatuur aan voor eind oktober, en dat precies in de herfstvakantie.

Zachte lucht
Dankzij een zuidelijke stroming wordt er veel zachte lucht aangevoerd. Vanwege de verschillende buien werd verhinderd dat het nog niet eerder 20 graden is geworden. Morgen wordt de zachte lucht even verdreven, maar morgenavond en in de nacht naar dinsdag zorgt een warmtefront ervoor dat we opnieuw met warme lucht te maken krijgen.

Terrasweer
Dinsdag wordt het in een groot deel van het land 20 graden en het is dan waarschijnlijk een groot deel van de dag droog met geregeld zonneschijn: lekker terrasweer. Voor De Bilt is dat in deze tijd van het jaar bijzonder hoog.

De warmste 22 oktober werd vorig jaar beleefd, toen werd het 22,0 graden. In totaal is het sinds 1901 slechts negen keer 20 graden of meer geworden in de laatste tien dagen van oktober. In november is de 20 graden in De Bilt nog nooit gehaald.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten