woensdag 23 oktober 2013

Verdachte kunstroof: iemand van binnenuit deed deur open

Twee van de verdachten van de kunstroof in de Kunsthal, Darie en Bitu (r) worden de rechtbank in Boekarest binnengeleid. © FOTO AP/VADIM GHIRDA.


De Roemeense berovers van de Rotterdamse Kunsthal hebben hulp gekregen van binnenuit. Dat beweerde kunstrover Radu Dogaru gisteren voor de rechtbank in Boekarest. Volgens hem zou de deur van de hal met opzet zijn opengelaten.

'Ik had de deur van de Kunsthal zelfs zonder gereedschap kunnen openen. Hij zat niet op slot. Iemand, van binnenuit, een handlanger, zette hem open. Het was kinderwerk,' zei Radu Dogaru gisteren bij de Roemeense rechter.

Hij stond samen met twee andere verdachten en zijn moeder terecht voor de diefstal van zeven schilderijen uit de Kunsthal in de nacht van 15 op 16 oktober van vorig jaar.

Meesterbrein
Dogaru, vol zelfvertrouwen, bijna arrogant, had het ook over een meesterbrein achter het plan. 'Er was een opdrachtgever,' zei de Roemeen. Wie wilde hij niet bekendmaken. 'Ik ben niet verplicht dat te zeggen,' herhaalde hij ondanks het aanbod van de rechtbank achter gesloten deuren een verklaring te mogen afleggen in ruil voor bescherming en strafvermindering. 'Denk goed na voordat je dit weigert,' hield de rechter de hoofdverdachte voor. 'Het is het verschil tussen de vrijheid en heel veel jaren van je leven doorbrengen in de gevangenis.'


Dogaru zweeg in alle toonaarden, maar verklaarde wel dat hij ervan overtuigd is dat de vijf schilderijen nog bestaan en dat de opdrachtgever, of de bedenker van het plan, nog in Nederland rondhangt. Idioot vond hij de slechte beveiliging van de Kunsthal. 'Justitie in Rotterdam moet in beweging komen en de zaak eens fatsoenlijk gaan onderzoeken,' vond hij.

'De schilderijen zijn niet in de kachel gegooid door mijn moeder, maar meegegeven aan een man uit de Oekraïne, Vladimir Davidenco. Ik kende hem uit Nederland, hij woonde destijds in Amsterdam. Ik had hem eerder leren kennen toen we samen in Londen woonden.' Waar de schilderijen zijn? Dogaru weet het niet, maar het is uit te zoeken, denkt hij. 'Misschien in Rusland, misschien zijn ze terug naar kopers in Nederland.'




Bron
Lees ook: 'Zwarte Piet stamt af van negerknaap uit 17de eeuw'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten