donderdag 24 oktober 2013

Goud gevonden in eucalyptusbomen


© ANP.

Wetenschappers in Australië hebben gouddeeltjes gevonden in de bladeren en takken van eucalyptusbomen. De bevindingen staan beschreven in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. De onderzoekers bestudeerden de bladeren, twijgen, stam en wortels met een röntgenapparaat.

De deeltjes zijn te klein om te winnen, maar de vondst kan er wel op duiden dat de bomen zijn geworteld in een goudader. De deeltjes zijn via de wortels met het water in de boom terechtgekomen.

Vooral in de bladeren komt goud voor, minimale hoeveelheden. 'Uit onze berekeningen blijkt dat voor één gouden ring vijfhonderd bomen nodig zouden zijn,' aldus Mel Lintern, geochemist van het Australische onderzoeksinstituut CSIRO.

Volgens de onderzoekers maakt hun vondst de zoektocht naar goud makkelijker. Als boomanalyse voldoende is, hoeven er geen dure en milieuonvriendelijke proefboringen meer worden gedaan. De deskundigen hopen dat ook andere metalen, zoals ijzer, koper en lood in de toekomst via bomen kunnen worden opgespoord.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten