zaterdag 26 oktober 2013

Amerikaan na 13 jaar vrij door Nederlandse DNA-analist

David Camm werd donderdag vrijgelaten. © ap.


Mede door een getuigenis van de Nederlandse DNA-analist Richard Eikelenboom is een Amerikaanse oud-politieman vrijgekomen, nadat hij 13 jaar in de gevangenis had gezeten. De 49-jarige David Camm uit de staat Indiana was tot levenslang veroordeeld voor de moord op zijn vrouw en twee jonge kinderen.

Camm is in hoger beroep vrijgesproken. De jury nam dat besluit voor een groot deel op basis van de getuigenis van Eikelenboom, aldus de Independent Forensic Services (IFS). Eikelenboom is verbonden aan het particuliere en onafhankelijke IFS. 'Eikelenboom, een pionier op het gebied van DNA, heeft het DNA van een ander persoon aangetroffen', aldus het instituut. Het DNA is van een tweede verdachte en zat zowel op de trui en het slipje van moeder Kim Camm als op het shirt van de dochter Jill Camm.

Die tweede verdachte heeft een uitgebreid strafblad en is daarvoor tot 225 jaar celstraf veroordeeld. Hij beweert dat hij het wapen heeft geleverd waarmee Camm zijn vrouw en zijn zoon en dochter zou hebben vermoord. Een advocate van Camm noemde dat in de rechtszaal een absurde bewering. Ze zei dat er geen enkele reden voor haar cliënt was om een vuurwapen te kopen bij iemand die 11 keer is veroordeeld.

Camm had ook een alibi. Hij speelde op de avond van de moord een partij basketbal. Zijn medespelers hebben dat bevestigd. Na de uitspraak van de jury donderdag zei de vader van Camm dat hij altijd in de onschuld van zijn zoon had geloofd.

Het is niet voor het eerst dat een Amerikaanse veroordeelde vrijkomt na Nederlands DNA-onderzoek. De IFS verwijst naar de vrijlating in 2008 van de voor moord veroordeelde Tim Masters in de staat Colorado. Dat gebeurde mede op basis van onderzoek van Richard Eikelenboom en echtgenote Selma Eikelenboom.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten