maandag 4 november 2013

Britten door crisis massaal aan de junkfood

© thinkstock.


Britten zijn door de economische crisis steeds slechter gaan eten. Dat blijkt uit een maandag verschenen onderzoek van het Instituut voor Fiscale Studies, dat het aankoopgedrag van ruim 15.000 huishoudens onder de loep nam. Gemiddeld zouden Britse consumenten zo'n 8,5 procent minder uitgeven aan voedsel dan voor de recessie.


Volgens de onderzoekers heeft de economische crisis vooral de lage-inkomensgroepen veroordeeld tot junkfood. Voedselprijzen in Groot-Brittannië stegen tussen 2005 en 2012 veel sterker dan in andere ontwikkelde economieën, terwijl het inkomen van de meeste Britten nauwelijks toenam.

Suikerrijk eten
Veel minima zetten daarom het mes in het budget voor maaltijden. Ze kopen soms minder eten dan voorheen, of kiezen voor goedkope en ongezondere gerechten. Zo zouden families met kinderen vaak meer suikerrijk eten kopen dan voor de crisis, terwijl gepensioneerden juist meer verzadigde vetten zijn gaan eten.

De regering en de linkse oppositiepartij Labour steggelen al tijden over de dalende levensstandaard in het land. Zo is het aantal Britten dat een beroep doet op voedselbanken enorm gestegen.

Minder bewegen
Uit een andere IFS-studie blijkt nu dat Engelse consumenten in vergelijking 1980 nu zo'n 15 tot 30 procent minder calorieën binnenkrijgen. Dat het aantal Engelsen met fors overgewicht ondertussen is toegenomen, komt volgens het instituut vermoedelijk doordat mensen minder zijn gaan bewegen.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten