vrijdag 8 november 2013

Obama roept op tot een democratischer Irak

De Iraakse minister Maliki op bezoek in het Witte Huis. © reuters.


De Amerikaanse president Barack Obama heeft de Irakese premier Nuri al-Maliki opgeroepen te werken aan de democratie in zijn land. Volgens Obama kunnen vrije verkiezingen een bijdrage leveren aan het terugdringen van het geweld in Irak.

Maliki was afgereisd naar de Verenigde Staten om hulp te vragen bij het bestrijden van het geweld in zijn land. Bomaanslagen en andere aanvallen hebben daar dit jaar al ruim 7000 levens geëist. Premier Maliki wil vooral meer Amerikaans militair materieel om gewapende groepen te bestrijden, maar het was vrijdag onduidelijk of hij zijn zin heeft gekregen.

In een gezamenlijke verklaring schreven de landen dat 'de Iraakse delegatie het verlangen heeft benadrukt om Amerikaans materieel te kopen.' Er werd echter met geen woord gerept over de Apache-helikopters waar de Irakezen op uit zijn.

Politiek geklungel
De Irakese premier heeft niet alleen vrienden in Washington. Een groep invloedrijke senatoren klaagde donderdag dat politiek geklungel van Maliki zijn land heeft verdeeld, waardoor het geweld toeneemt. Ze willen dat de sjiietische premier meer macht deelt met de minderheden in Irak, de soennieten en koerden.

Obama leek die klacht vrijdag serieus te nemen. Hij riep Maliki op de andere bevolkingsgroepen meer bij de politiek te betrekken. Vrije en eerlijke verkiezingen kunnen daarbij volgens de president een belangrijke rol spelen. 'Mensen kunnen hun meningsverschillen dan oplossen via de politiek, in plaats van met geweld.'




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten