zaterdag 9 november 2013

Inwoners Colorado betalen vanaf 2014 belasting over hun wiet

Wie vanaf januari cannabis koopt in de Amerikaanse staat Colorado, betaalt daar dan ook belasting over. Een grote meerderheid van de kiezers heeft ingestemd met een 'wiettaks': 65 procent stemde dinsdag tijdens een referendum voor de maatregel.

Er wordt in totaal 25 procent aan belastingen en accijns geheven over marihuana. Die mag vanaf 1 januari voor recreatief gebruik worden verkocht aan mensen boven de 21 jaar. Dat is het gevolg van een eerder referendum, waarin de bevolking bepaalde dat het gebruik en bezit van cannabis niet meer strafbaar moet zijn. Lokale overheden mogen nog een extra verkoopbelasting heffen. In Denver komt er bijvoorbeeld nog 3,5 procent bovenop.

Met de belastingopbrengst wordt de regulering van de wiethandel betaald. Ook gaat een aanzienlijk deel van de miljoenen dollars naar het onderwijs in de staat.

Medicinale cannabis was al toegestaan in Colorado. Patiënten die op doktersrecept wiet roken, bijvoorbeeld om spierspasmen tegen te gaan of chronische pijn beter te kunnen verdragen, hoeven geen belasting te gaan betalen.

Het geheel legaliseren van cannabis kende tot de zomer nog een groot struikelblok: federale wetgeving staat gebruik en teelt namelijk niet toe. De federale regering heeft echter duidelijk gemaakt niet in te zullen grijpen als staten wiet willen reguleren. Naast Colorado legaliseert ook de staat Washington wietteelt en -gebruik nadat de bevolking zich daarvoor had uitgesproken.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten