maandag 4 november 2013

Zeldzame windhoos richt ravage aan in woonwijk

© anp


Een windhoos met de kracht van een tornado heeft zondagmiddag in Wijk bij Duurstede grote schade aangericht in de wijk Molenvliet. Dakpannen werden van huizen gerukt en bomen ontworteld. Ook zijn veel ruiten gesneuveld. Dit alles gebeurde in een tijdbestek van slechts twee minuten.

Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht is de materiële schade enorm. Voor zover bekend zijn er geen persoonlijke ongelukken gebeurd. 'Ik ben door de wijk gereden en dan wordt pas duidelijk hoe de wind heeft huisgehouden. Er zijn zelfs panden instabiel geworden door de windhoos', zegt de woordvoerder.

Elektrocutiegevaar
Bewoners zijn bezig om de schade in beeld te brengen, zoals bomen die op auto's zijn gevallen en dakdelen die naar beneden zijn gekomen. In een van de straten is een lantarenpaal geknakt. De woordvoerder waarschuwde het publiek daarvan uit de buurt te blijven in verband met elektrocutiegevaar.

'De dakpannen vlogen door de lucht, de kliko's en bomen vlogen door de straat', vertelt een inwoner van Wijk bij Duurstede over het moment dat een windhoos zondag over zijn huis aan de Hofstede trok.

'Ik zat voetbal te kijken, hoorde ineens gerommel en ook al duurde het maar 30 seconden, ik schrok me rot. Wij hebben veel schade. Aan de achterkant van het huis zijn er meer dan honderd dakpannen afgewaaid, twee overkappingen zijn stuk en de voorruit van de auto ligt eruit.'

Hermetisch afgesloten
Ook het aangrenzende bedrijventerrein Broekweg heeft volgens de veiligheidsregio veel schade opgelopen. Het terrein werd enige tijd afgesloten. Het zou te gevaarlijk zijn door loshangende objecten.


De brandweer van Wijk van Duurstede was met veel materieel aanwezig in de getroffen buurt. Ze kreeg assistentie gekregen collega's uit de regio.

Ook op andere plaatsen in het land zijn zondagmiddag windhozen waargenomen, liet een woordvoerder van weerbureau Weeronline weten. 'De meldingen kwamen vooral uit Gelderland, omgeving Arnhem en verderop in Maurik. Maar daar waren de hozen veel minder sterk', aldus de zegsman.

Zeldzame kracht
Volgens hem is de windhoos die in Wijk bij Duurstede toesloeg vrij bijzonder voor Nederland. 'Er komen wel vaker hozen voor, maar met zoveel kracht en schade is zeldzaam. Het was bijna een tornado'.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten