woensdag 14 mei 2014

Nigeria lanceert offensief tegen ontvoerders meisjes

Nigeria heeft vandaag een 'enorme' troepenmacht gemobiliseerd voor de zoekactie naar de ruim 200 ontvoerde schoolmeisjes in het noordoosten van het land. De mobilisatie is een voorbode van een grootscheeps offensief tegen Boko Haram, de terreurbeweging die de ontvoering opeiste.

'Het Nigeriaanse leger heeft operaties bevolen om de grensstaten te zuiveren van terroristische bases. De operaties, die gepaard zullen gaan met massale inzet van mensen en middelen, zijn bedoeld om de territoriale integriteit van het land te verzekeren,' zo luidt het in de officiële verklaring van de Nigeriaanse strijdkrachten.

Met het oog op die operaties zullen 'grootscheepse' troepenverplaatsingen over de weg en door de lucht worden uitgevoerd naar het afgelegen noordoosten van Nigeria. Daar zullen ook straaljagers worden ingezet wat de mogelijkheid van luchtaanvallen op eigen grondgebied impliceert, zo verklaarde een legerbron die anoniem wenst te blijven tegenover het Franse persbureau AFP.

Engelsen
Engeland heeft Nigeria militaire steun aangeboden in de vorm van het sturen van herkenningsvliegtuigen, een gespecialiseerd legerteam dat ingezet kan worden op het hoofdkwartier van de Nigeriaanse strijdkrachten en een team van specialisten die de Amerikanen kunnen helpen bij het analyseren van informatie met betrekking tot de verblijfplaats van de ontvoerde meisjes. Dat maakte de Britse premier David Cameron vanmorgen bekend in het parlement.




Het in staat van paraatheid brengen van de Nigeriaanse legertroepen volgt op het uitroepen van de noodtoestand door president Jonatahan Goodluck, gisteren, in drie van de 36 staten die onder controle staan van gewapende islamisten. Het gaat om Yobe, Adamawa en Borno. Die laatste staat geldt als het bolwerk van Boko Haram. Daarmee gaf de Nigeriaanse leider voor het eerst openlijk toe dat de terreurbeweging 'de macht heeft overgenomen' in delen van de noordoostelijke staat die grenst aan Niger, Tsjaad en Kameroen.

Nigeria wordt al jaren geteisterd door aanslagen van Boko Haram. Onder de slachtoffers zijn zowel christenen als moslims. Een kleine maand geleden werden de ruim 200 schoolmeisjes door de islamitische terreurgroep ontvoerd uit een internaat in Chibok. Aanvankelijk verklaarde de leider van de rebellen dat de meisjes als slaaf op de markt verkocht zouden worden om te trouwen. Later zei Abubakar Shekau dat hij de schoolmeisjes alleen wil vrijlaten in ruil voor Boko Haram-aanhangers die gevangen zitten.




Bron
Lees ook: Nigeria wil onderhandelen met Boko Haram
Lees ook: Nigeriaanse extremisten Boko Haram op Australische terreurlijst
Lees ook: Nigeria wil gevangenen niet ruilen voor meisjes
Lees ook: Boko Haram aangevallen: minstens 100 doden
Lees ook: Nederland wil helpen met zoeken Nigeriaanse meisjes
Lees ook: Afrikaanse leiders verklaren 'oorlog' aan Boko Haram
Lees ook: Fataal verdriet bij ouders ontvoerde meisjes Nigeria
Lees ook: Bloedige aanslagen Boko Haram volgen elkaar snel op
Lees ook: Boko Haram valt vier Nigeriaanse dorpen aan
Lees ook: Nigeriaans leger doodt 50 leden Boko Haram
Lees ook: Zestig vrouwen en meisjes ontsnapt aan Boko Haram
Lees ook: Boko Haram slaat weer toe: tientallen jongens ontvoerd
Lees ook: Soldaten Tjaad bevrijden gijzelaars uit handen van Boko Haram
Lees ook: 'Akkoord Boko Haram over ontvoerde schoolmeisjes bijna rond'








Meer lezen: zoek berichten met dezelfde label; selecteer de label, klik, wacht tot de pagina vernieuwd is; scroll naar beneden voor nog meer berichten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten