donderdag 15 mei 2014

Vluchtelingenwerk: regime Eritrea ongekend wreed en onderdrukkend

Eritrese vluchtelingen in Jemen © AFP.


De stroom Eritrese asielzoekers die naar Nederland komen, neemt volgens staatssecretaris Teeven van Justitie ongekend grote vormen aan. Al jaren komen er relatief veel Eritreeërs naar ons land om asiel aan te vragen. In 2013 waren het er volgens Vluchtelingenwerk Nederland 978, na Somaliërs de grootse groep Afrikanen. Volgens de hulporganisatie kent het land in de Hoorn van Afrika een van de meest onderdrukkende regimes ter wereld. Sommigen vergelijken de situatie er met die in Noord-Korea.

Kritiek op de regering is verboden en tegenstanders worden gearresteerd. De dienstplicht kan voor mensen oplopen tot 10 jaar en drijft veel mensen op de vlucht, die bepaald niet zonder gevaren is. Aan de grenzen wordt geschoten op mensen die proberen het land uit te komen. Mensen die gepakt worden, krijgen zware straffen. Alleen met een uitreisvisum kunnen Eritreeërs hun land verlaten, maar dat krijgen ze in de praktijk bijna nooit.

President Isaias Afewerki regeert al tientallen jaren met ijzeren vuist. Al voor de onafhankelijkheid in 1993, die via een referendum tot stand kwam, was hij de feitelijke leider van de regio in het noorden van Ethiopië. Tientallen jaren was er een uiterst bloedige strijd uitgevochten voor onafhankelijkheid en in 1998 was het opnieuw raak. In een 2 jaar durende oorlog sneuvelden tienduizenden militairen van beide landen. In 2000 kwamen de kemphanen een bestand overeen, met een door VN-troepen bewaakte bufferzone. Nederland leverde een belangrijke bijdrage aan die missie (UNMEE) met meer dan 1100 militairen.


De oorlogen hebben Eritrea naar de rand van de afgrond gedreven. Volgens VN-schattingen uit 2011 had 70 procent van de bevolking moeite om voldoende voedsel bijeen te scharrelen. De regering claimt dat het land zelfvoorzienend is en wijst voedselhulp af.

Amerikaanse diplomaten zijn volgens Wikileaks-documenten vernietigend over Afewerki en zijn eenpartijstaat. 'Jonge Eritreeërs vluchten in grote aantallen, de economie lijkt in een dodelijke neerwaartse spiraal te zijn beland, de gevangenissen stromen over en de krankzinnige dictator blijft wreed en grillig', schetste de Amerikaanse ambassadeur in Asmara de situatie in het land.

Marechaussee Nederland
De marechaussee speelt in op de flinke toename van asielzoekers naar Nederland. 'We zetten onze capaciteit nu op een andere manier in', aldus Alfred Ellwanger van de marechaussee. 'Het grootste deel van de asielzoekers uit Eritrea probeert vooral via de zuidelijke grens van Nederland ons land binnen te komen. Daarom hebben we het grootste deel van onze capaciteit van onze mobiele controles nu daar naartoe verplaatst. Dat is het voordeel van onze mobiele controles. Daarmee kunnen we snel schuiven.'

De marechaussee weet van bepaalde routes van de vreemdelingen. Ellwanger: 'We weten dat ze met de bus komen of met andere vormen van openbaar vervoer zoals de trein. Als we concrete informatie hebben, staan we klaar om ze te onderscheppen. Als de asielzoekers hun gebied van binnenkomst gaan aanpassen, dan doen wij dat ook met onze controles.'




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten