vrijdag 16 mei 2014

VN: mensenrechtensituatie Oost-Oekraïne in gevaar

Demonstranten in Oost-Oekraïne (archieffoto). © epa.


De mensenrechtensituatie in het oosten van Oekraïne en op de Krim is ernstig verslechterd. Daarvoor waarschuwde de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Navi Pillay, vandaag. Ze baseert zich op een rapport van waarnemers in vijf steden in de periode 2 april tot 6 mei.

Waarnemers van de Verenigde Naties meldden uit het oosten van het land moorden, martelingen en ontvoeringen die vooral door opstandige antiregeringsgroepen worden begaan.

In de regio Slavjansk is de situatie het slechtst, aldus de VN. Vooral de zogenoemde Slavjansk Zelfverdedigingseenheid lijkt betrokken bij veel misdaden. Op de Krim is men bang dat mensen worden lastiggevallen of het land worden uitgezet als ze niet het Russische staatsburgerschap aanvragen.

Verdwenen arrestanten
Ook onderzoeken waarnemers berichten dat Oekraïense troepen mensen doden en verwonden en hebben ze sterke aanwijzingen dat arrestanten verdwijnen. 'Operaties door veiligheidstroepen moeten in lijn zijn met internationale standaarden en de veiligheid van alle individuen te allen tijde garanderen', stelt de commissaris. De autoriteiten moeten alle arrestanten registreren en verdachten moeten hun detentie juridisch kunnen aanvechten.

Pillay wil, zonder expliciet Moskou bij naam te noemen, dat regeringen hun invloed aanwenden om de opstandelingen in het oosten van Oekraïne in bedwang te houden. 'Diegenen die invloed hebben op de gewapende groepen die achter het meeste geweld in het oosten van Oekraïne zitten, moeten hun uiterste best doen deze mannen, die bezig zijn het land te verscheuren, aan banden te leggen.'

Rusland heeft kritiek op het document. Het is niet objectief en de opstellers ervan volgden alleen maar 'politieke orders' om de pro-westerse Oekraïense leiders te beschermen. 'De ernstigste schendingen van de mensenrechten door de zelfbenoemde autoriteiten in Kiev', worden genegeerd, stelt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten