vrijdag 16 mei 2014

Separatisten Marioepol trekken zich terug

Werkers van staalbedrijf Metinvest verwijderen de barricades die in de stad waren aangelegd door pro-Russische militanten. © reuters.



Pro-Russische opstandelingen in het oosten van Oekraïne hebben zich teruggetrokken uit overheidsgebouwen in Marioepol. De leider van de separatisten in de stad aan de Zee van Azov zegt dat hij is verjaagd.

Inwoners van Marioepol organiseerden zich eerder deze week in burgerwachten, op verzoek van Rinat Achmetov, een van de rijkste mannen van Oekraïne. Hij had de medewerkers van zijn staalfabrieken en mijnen opgeroepen de politie te helpen om de orde in Marioepol te herstellen. In zeker vijf steden, waaronder Donetsk, is gehoor gegeven aan Achmetovs oproep, maar nergens met zo'n overgave als in Marioepol.

Over de burgerwachten werd gisteren overeenstemming bereikt door de directeuren van Achmetovs staalfabrieken, de lokale politie en andere leidinggevende figuren in de regio. Ook een vertegenwoordiger van de door de separatisten uitgeroepen Volksrepubliek van Donetsk ging akkoord met de deal.

'Lafaards'
Volgens German Mandrakov, de leider van de separatisten in Marioepol, zetten zijn kameraden, die hij uitmaakte voor lafaards, het op een rennen. 'Iemand probeert tweedracht te zaaien, iemand heeft iets getekend, maar wij zetten de strijd voort.'

Medewerkers van Achmetovs bedrijf Metinvest braken vandaag de barricades in Marioepol af. Een van hen zei dat de inwoners van de stad 'de oorlog en chaos zat zijn'. 'Er moet een einde komen aan de diefstal en plunderingen.'




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten