donderdag 15 mei 2014

Soedanese ter dood veroordeeld wegens bekering christendom

De Soedanese Meriam Yehya Ibrahim die zich heeft bekeerd tot het christendom en dat geloof weigert af te zweren, is vandaag ter dood veroordeeld. De 27-jarige vrouw krijgt honderd zweepslagen en wordt dan geëxecuteerd, zo bepaalde een rechter in Soedan.

De vrouw is acht maanden zwanger en zal ter dood worden gebracht nadat haar kind is geboren. Haar wordt overspel verweten, omdat ze met een eveneens christelijke man trouwde. Het is in Soedan verboden om als moslima te trouwen met een niet-moslim.

Ibrahim groeide op in een gezin met een Soedanese moslimvader en een christelijke moeder. Haar vader verliet het gezin toen ze zes jaar oud was. Toen de vrouw voor de rechtbank betoogde dat ze christelijk is opgevoed, werd haar ook afvalligheid ten laste gelegd.

'Weerzinwekkend'
'Het feit dat een vrouw zou kunnen worden veroordeeld tot de doodstraf voor haar religieuze keuze, en gegeseld kan worden omdat ze getrouwd is met een man van een andere religie, is weerzinwekkend. Dit zou nooit mogen gebeuren', zei Manar Idriss, onderzoeker van Amnesty International, in een verklaring.




''Overspel' en 'afvalligheid' zijn handelingen die zeker niet beschouwd mogen worden als misdaden, laat staan dat ze zouden voldoen aan de internationale norm van 'meest ernstige misdrijven' met de doodstraf tot gevolg. Het is flagrante schending van het internationaal humanitair recht', aldus de onderzoeker.

Volgens Amnesty zit Ibrahim op dit moment samen met haar twintig maanden oude zoontje vast in Soedan.

Het CDA heeft Kamervragen gesteld aan minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken. 'Welk gevolg heeft doodstraf zwangere bekeerling voor hulp en relatie? Nederland heeft dit jaar 150 miljoen euro schuldhulp gereserveerd voor misdadige bewind Soedan', aldus CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt op Twitter.




Bron
Lees ook: Terdoodveroordeelde Soedanese bevalt van kind
Lees ook:  'Geketende moeder met baby moet onmiddellijk vrij'
Lees ook: Terdoodveroordeelde Soedanese, net bevallen, komt vrij

Geen opmerkingen:

Een reactie posten