donderdag 15 mei 2014

'Strafhof moet misdaden in Syrië onderzoeken'

Meer dan 100 mensenrechtenorganisaties wereldwijd hebben vandaag de VN-Veiligheidsraad opgeroepen om oorlogsmisdaden in Syrië te laten onderzoeken door het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Onder de ondertekenaars zijn internationale organisaties als Amnesty International en Human Rights Watch, maar ook de Nederlandse PAX, voorheen IKV Pax Christi.

In meer dan drie jaar burgeroorlog zijn in Syrië al zo'n 150.000 doden gevallen, aldus het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Oorlogsmisdaden worden in Syrië niet bestraft en het land is niet aangesloten bij het ICC. Daarom moet de Veiligheidsraad ingrijpen, stellen de mensenrechtenorganisaties.

De VN eiste al eerder een ICC-onderzoek naar gruweldaden in Syrië, maar tot nu toe hield Rusland dat tegen. Het Kremlin behoort tot de laatste vrienden van Syrische president Bashar al-Assad. Eerder deze week heeft Frankrijk een ontwerpresolutie ingediend om het ICC toch een Syrië-onderzoek te laten beginnen. De Franse ambassadeur bij de VN, Gérard Araud, zei dat de ontwerpresolutie is geformuleerd op een manier die een 'maximale steun' in de raad moet verwerven.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten