zondag 7 september 2014

'Duitse rapper topman bij IS'

De Duitse rapper Deso Dogg. © Youtube still.

Een voormalige Duitse rapper die in Berlijn optrad als Deso Dogg zou binnen de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) tot de top zijn doorgedrongen. Dit meldt de krant Bild am Sonntag.

Het gaat om Denis Cuspert uit de Berlijnse wijk Kreuzberg. Hij werd in 1975 uit Duits-Ghanese ouders geboren. Als tiener werd hij crimineel en hij ontpopte zich tijdens een gevangenisstraf als rapper. Die muzikale loopbaan verliep goed, maar begin 2011 nam de 'gangsterrapper' uitdrukkelijk afstand van zijn eigen teksten en muziek en koos als Abu Maleeq voor een uiterst puriteinse islam, het salafisme.

Syrië
Hij vluchtte in 2012 naar Noord-Afrika, nadat justitie zijn salafistenclub Milatu Ibrahim had verboden en hij gezocht werd. Cuspert is waarschijnlijk in 2013 naar Syrië gegaan. Bronnen uit Duitse veiligheidsdiensten stellen dat hij als rapper een geliefd doelwit was voor salafisten. Die zouden jongeren willen werven met behulp van populaire figuren zoals rappers.

Britse ex-rapper
Een van de verdachten die mogelijk betrokken is bij de moord vorige maand op de Amerikaanse journalist James Foley, zou de Britse ex-rapper Abdel-Majeed Abdel Bary zijn. Aanvankelijk werd gedacht dat hij de beul was die Foley onthoofde zoals te zien in naderhand verspreide video's maar dat bleek niet het geval te zijn.

Cuspert zou zich nu in de entourage van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi bewegen als Abu Talha 'De Duitser'. De Duitse autoriteiten vrezen dat Cuspert een voorbeeld is voor radicale islamitische jongeren in de Bondsrepubliek. Cuspert maant hen naar Syrië te komen voor de strijd.


Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten