maandag 8 september 2014

Tot donderdag kans op meer wolken dan voorspeld

Weerbureaus voorspellen een tweede mooie nazomerweek. Vorige week gooide bewolking en mist roet in het eten, maar ook deze week kan het weerbeeld soms anders uitpakken. Weerplaza waarschuwt voor de 'verraderlijke' noordenwind die tot donderdag waait.

Vorige week kwam een aantal dagen niet zo mooi uit de verf als voorspeld. In plaats van een zonovergoten dag, verliep vooral vrijdag over het algemeen grauw en grijs. 'Een overschatting', volgens Marco Verhoef van Weerplaza. Omdat er veel bewolking was, bleven de voorspelde temperaturen van rond de 25 graden op veel plaatsen uit.

Deze week kan een noordenwind roet in het eten gooien voor zonaanbidders. 'De noordelijke wind zorgt voor een aanvoer vanaf de Noordzee', legt Verhoef uit. 'Die is nu relatief warm en er verdampt dus makkelijk water. Hierdoor vormen zich soms wolkenvelden die door de wind ons land in worden geblazen'.

Zonuren
Het is volgens de weerman lastig om het aantal zonuren te voorspellen met een noordenwind. 'Je bent geneigd om uit te gaan van veel zon, maar dat kan best tegenvallen. Hoeveel wolkenvelden er ontstaan en hoe ver ze het land in trekken, is enkele dagen vooruit moeilijk in te schatten'.

De aanvoer van vochtige zeelucht maakt daarnaast de kans op nevel en mist in de nacht ook groter. 'De vraag is dan of de zonnestralen, die miljoenen kilometers naar de aarde afleggen, ook die laatste 300 meter door eventuele wolkpartijen weten te breken'. Zonder zon zal het lastig zijn om de 20 graden te bereiken.

Mooi weekend
Donderdag draait de wind van noord naar het noordoosten tot oosten. Dan is de aanvoer in elk geval minder lang van over de Noordzee en is het minder risicovol de zon duidelijker in de verwachting te zetten.

De kans op neerslag is deze week gering, in het weekend valt er tussen de opklaringen door af en toe een buitje. 'Als inderdaad de wind later in de week noordoostelijk wordt en er meer zon is, dan lopen de temperaturen weer op tot iets boven de 20 graden'.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten