zaterdag 13 september 2014

VS willen 5000 rebellen inzetten in strijd tegen IS

De Verenigde Staten denken binnen een jaar meer dan 5000 rebellen in Syrië in te kunnen zetten in de strijd tegen Islamitische Staat (IS). De gematigde rebellen kunnen in Saoedi-Arabië worden getraind. De Amerikanen willen 500 miljoen dollar beschikbaar stellen voor het klaarstomen van de strijders, zei woordvoerder John Kirby van het Pentagon gisteren.

Voordat de trainingen kunnen plaatsvinden moeten de VS mogelijke kandidaten werven en beoordelen. Dat is een moeilijk proces, omdat de oppositie in Syrië geen geheel is. 'Het is een niet erkende strijdkracht. Er is geen leider van de oppositie, zeker niet in militair opzicht', aldus Kirby. Het kan volgens hem nog maanden duren voordat de trainingen kunnen beginnen.

De Verenigde Staten richten zich met hun militaire acties vooral op het leiderschap van IS, zei Kirby. De VS gaat ook over op 'agressievere inspanningen' voor wat betreft bombardementen, zei Kirby.

De Amerikaanse regering heeft het taalgebruik over de strijd tegen IS aangescherpt. Waar het eerst over een actie voor terrorismebestrijding ging, wordt nu ook de term oorlog gebruikt. Woordvoerder Josh Earnest van Het Witte Huis vergelijkt de strijd tegen IS met die tegen Al-Qaeda. Voorheen werd de term oorlog altijd gemeden.




Bron
Lees ook: 'Nederlandse jihadisten doorgedrongen tot top IS'
Lees ook: Australië levert extra militairen voor strijd IS

Geen opmerkingen:

Een reactie posten