donderdag 27 november 2014

Bus Groot-Brittannië rijdt op mensenpoep

De A4 lijnbus in Groot-Brittannië die rijdt tussen het vliegveld van Bristol en het pittoreske Bath, gekscherend bij de lokale bevolking beter bekend als de 'number two', rijdt volledig op mensenpoep en organisch afval.Het is de eerste 'bio-bus' in het land die wordt aangedreven door biomethaangas, gegenereerd door afval uit het riool.

Op een volle tank kan de bus een afstand van bijna 300 kilometer afleggen, en dat terwijl hij 30 procent minder uitstoot dan bussen die door diesel aangedreven worden. De bus is afgelopen maandag in dienst gegaan en verwacht wordt dat de lijn ongeveer 10,000 passagiers per maand zal gaan vervoeren.

'De bus wordt in feite aangedreven door de ontlasting van de mensen in de wijde omtrek, maar misschien ook wel van de mensen die op dat moment zelf in de bus zitten,' aldus Mohammed Saddiq van GENeco, het bedrijf achter de brandstof van het voertuig. 'Ieder mens kan met zijn afval de bus voor 60 kilometer rijdende houden.'

De mensen die de bus voorbij zien rijden, hoeven niet bang te zijn dat de straat vies gaar ruiken als de bus langsrijdt. De bacteriën in het afval die het bekende luchtje veroorzaken, breken de stoffen af en zetten deze om in biomethaangas en kooldioxide. Volgens Saddiq worden 'gedurende het hele proces alle onzuiverheden verwijderd om een geurvrije uitstoot produceren.'

De bio-bus is de nieuwste uitvinding op gebied van groene energie en demonstreert dat mensenpoep heel waardevol kan zijn als brandstof. In Groot-Brittannië worden al vele huizen warm gehouden door menselijk afval. Als de biomethaangasproductie op volle kracht is, kan volgens experts tien procent van het regulier gasgebruik in Groot-Brittannië worden vermeden.

Number two (,,I have to do a number two") is in Groot-Brittannië het synoniem voor poepen en dus vindt men het maar al te toepasselijk om de lijnbus deze naam te geven.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten