zondag 23 november 2014

Meters sneeuw smelten weg: vrees voor overstromingen New York

De inwoners van Buffalo zijn druk bezig zich een weg te banen door de enorme hoeveelheid sneeuw die er de afgelopen dagen is gevallen. © reuters.


De inwoners van Buffalo, in de staat New York, zijn nog nauwelijks bekomen van de historische hoeveelheid sneeuw die er in de afgelopen drie dagen is gevallen, of er dreigt alweer nieuw groot natuurongemak: overstromingen.

Nu het weer drastisch is omgeslagen en er de komende dagen temperaturen van maar liefst 15 graden boven nul worden verwacht, vrezen de bewoners de smeltende sneeuwberg. De riolen zullen grote moeite hebben de enorme hoeveelheid smeltwater te verwerken, mede gezien de bergen herfstbladeren die er de afgelopen weken zijn gevallen.

Vooral morgen krijgt de staat te maken met veel smeltwater, dan worden de hoogste temperatureen verwacht. Daardoor smelt het pak sneeuw - dat op sommige punten ruim twee meter dik is - waarschijnlijk in nog geen twee dagen tijd. Het smeltwater staat gelijk aan vijftien centimeter regenval.

Gouverneur Andrew Cuomo zei dat tientallen boten, honderden pompen, helikopters en 176.000 zandzakken in gereedheid worden gebracht om de hoeveelheid smeltwater het hoofd te bieden. 'Als we geluk hebben, hebben we ze niet nodig, maar we bereiden ons voor op het ergste', aldus Cuomo.

De bewoners van Buffalo zijn nog aan het bijkomen van de 2.1 meter sneeuw die er in drie dagen tijd is gevallen, de grootste hoeveelheid die de plaats in 40 jaar tijd heeft gezien, zo zei de burgemeester. Twaalf mensen kwamen om het leven, de meesten na een hartaanval bij het sneeuwruimen.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten