dinsdag 4 november 2014

NAVO: Russische troepen naar grens Oekraïne


Pro-Russische separatisten in Loehansk © afp.


Russische troepen rukken op richting de grens met Oekraïne, zo waarschuwde de NAVO vandaag. Tegelijk stuurt ook de regering in Kiev troepen naar het oosten van Oekraïne, om daar steden te beschermen tegen mogelijke aanvallen van de separatisten.

Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO, zei bovendien dat Russische troepen de pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne blijven trainen en 'voorzien van militaire uitrusting'.

In Kiev bestaat dan ook de vrees dat de separatisten steden zullen aanvallen die vooralsnog in handen zijn van het Oekraïense leger. President Petro Poroshenko riep zijn militaire staf vandaag op meer troepen te sturen om een mogelijk offensief neer te kunnen slaan.

Gisteren kondigde Porosjenko al aan dat de opstandige regio's in Oost-Oekraïne hun speciale status zouden kwijtraken naar aanleiding van de omstreden verkiezingen die zondag werden gehouden. Die status hield een zekere mate van onafhankelijkheid in. Vandaag voegde de Nationale Veiligheidsraad de daad bij het woord; de wet die de zelfstandigheid regelde werd geschrapt. Porosjenko benadrukte echter dat de begin september in Minsk gemaakte afspraken over de bezwering van de crisis in Oekraïne daarmee niet definitief de prullenbak in kunnen.




Bron
Lees ook: NAVO: Russische inval Oekraïne

Geen opmerkingen:

Een reactie posten