woensdag 5 november 2014

Passagiers stoppen man die nooddeur vliegtuig wil openen


De medepassagier die Mark Ansley overmeesterde tijdens de vlucht van Vietnam naar Australië. © Screenshot One News, Facebook.


Mark Ansley schrikt wakker in zijn vliegtuigstoel. De Nieuw-Zeelander hoort geschreeuw, alsof iemand in blinde paniek is. Vanuit zijn ooghoeken ziet hij hoe een medepassagier aan de nooddeur van het vliegtuig rukt. Ze vliegen op 12.000 meter hoogte en de man wil eruit. Ansley en enkele andere passagiers bedenken zich geen moment en storten zich op de verwarde man. Een hevig gevecht volgt..

Het bizarre incident vond afgelopen maandag plaats. Vlucht VN773 van Vietnam Airlines vloog van Ho Chi Minhstad in Vietnam naar Sydney en was net twee uur onderweg. Vanuit Australië zou Ansley doorreizen naar Auckland waar hij woont en een restaurant runt.

Aan TVNZ vertelt Ansley over zijn heldhaftige optreden. Hij schrok wakker van het paniekerige geschreeuw, zag de man aan de deur rukken en een vrouw die hem probeerde te stoppen. Samen met enkele medepassagiers bedacht de Nieuw-Zeelander zich geen moment.

Gevecht
Iemand klemde het hoofd van de verwarde man vast en kreeg hem op de grond. Weer een andere medepassagier ging op de man zitten. Ansley kreeg een touw in zijn handen gedrukt. 'Ik kreeg het niet om de handen van de man. Hij verzette zich hevig. Daarom probeerde ik hem neer te slaan. Na een paar tikken lukte het me hem stil te krijgen.'

De heldhaftige passagiers bonden de handen van de man vast en zijn lichaam aan een stoel. 'Hij leek echt gek', zegt Ansley. 'Hij zat in een soort van psychose, leek een soort van waanvoorstellingen te hebben en was daardoor heel erg sterk.'

Hij vertelt verder hoe een andere passagier dacht te verstaan dat de verwarde man riep dat hij zijn leven lang gekidnapped was, dat hij gedrogeerd was en dat iemand hem in Sydney opwachtte om hem te vermoorden.

Boos
In de resterende uren die de vlucht nog duurde doorzocht Ansley de handbagage van de man, bang voor een of andere terroristische actie. 'Ik was erg boos op hem. Ik wilde alleen maar naar huis, naar mijn zoontje van zes jaar, en door deze man ging dat bijna fout.'

Pas later hoorden Ansley en de anderen in het vliegtuig dat de nooddeuren niet kunnen worden geopend tijdens het vliegen op hoogte. Veilig geland in Sydney betrad de politie het vliegtuig en rekende de vastgebonden man in.

De verwarde man bleek een 27-jarige inwoner van Sydney te zijn. Hij werd na zijn arrestatie naar het St. George ziekenhuis vervoerd voor verder onderzoek en zal in december worden voorgeleid aan de rechter.





Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten