donderdag 6 november 2014

'Vlekkenbende' opgerold die toeristen bestal in Barcelona

Een deel van de buit van de bende straatrovers. © Politiefoto.


Met de aanhouding van vijf verdachten denkt de politie in Barcelona een dievenbende te hebben opgerold die touristen beroofde via de zogenoemde 'vlekkentechniek'. Daarbij maakten de bendeleden een vlek op de kleding van hun slachtoffers om daarna tijdens het 'helpen' hun zakken te rollen.

De vlekken werden gemaakt met en mengsel van mosterd, water en haarverf. De methode was volgens de politie uiterst effectief want in de voorbije acht maanden maakte de dievenbende volgens haar voor minstens 18.000 euro aan geld en waardevolle spullen buit. Daaronder smartphones, iPads, dure zonnebrillen en tassen.

Groepjes van vier
De vijf verdachten zijn drie mannen van 35, 34 en 43 jaar uit Mexico, Cuba en Peru en twee vrouwen van 44 en 37 jaar uit Peru en Argentinië. Ze vermomden zich telkens als toeristen en opereerden in groepjes van vier in Barcelona en éénmaal op het vliegveld van Girona, zo'n 90 kilometer ten noordoosten van de Catalaanse hoofdstad. De bende telt volgens de politie in totaal zeven leden. Twee van hen zijn nog voortvluchtig.

De politie wist de bende op te rollen na een 'heterdaadje' op 29 oktober. Enkele leden beroofden toen twee Franse toeristen op de 'berg van Montjuïc', een heuvel met daarop een gelijknamig kasteel in het zuidwesten van de stad. In de zakken van de 'vlekkenmakers' vonden agenten 140 euro van de slachtoffers.

Antecedenten
Drie bendeleden zitten in de gevangenis in afwachting van de rechtszaak tegen hen, twee werden voorwaardelijk vrijgelaten. Allemaal kwamen ze al eerder in aanraking met de sterke arm der wet in Spanje alsook in andere Europese landen. Ze gingen steeds gewelddadiger te werk, zegt de politie




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten