woensdag 5 november 2014

Nederland weigert boeterente op naheffing EU te betalen




Nederland weigert boeterente te betalen op de naheffing van Brussel. Dat zei minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) vandaag in een debat in de Tweede Kamer. Nederland moet voor 1 december 642 miljoen euro overmaken aan Brussel.

Het onderwerp wordt vrijdag besproken tijdens de vergadering van de ministers van Financiën van de 28 EU-landen.

Deadline
Dijsselbloem beaamde dat de deadline van 1 december vaststaat. Als er niet op die datum is betaald, wordt er boeterente gerekend. 'Maar uiteraard gaan we die niet betalen. En dat kan op twee manieren: of we betalen op tijd, of we veranderen de betalingsregeling en dat laatste heeft onze voorkeur.'

Als de cijfers kloppen en de juiste procedures zijn gevolgd, dan kan Nederland niet anders dan betalen. Dijsselbloem noemde de kwestie dan ook meer een 'politiek dan een juridisch probleem'.

Betalen in termijnen
De minister zei dat Nederland de mogelijkheid wil hebben om in termijnen te betalen. 'Of we als Nederland daar gebruik van maken, is nog te zien', zei Dijsselbloem wel. Volgens hem is het niet doenlijk dat landen zoals Groot-Brittannië, dat een naheffing kreeg van 2 miljard euro, dergelijke grote bedragen in zeer korte tijd moeten betalen.

De Tweede Kamer wilde verder weten waarom de minister geen geld had gereserveerd voor de naheffing. Volgens de minister was het niet mogelijk om de hoogte van de naheffing vooraf te bepalen. 'We kennen de systematiek, maar of er een naheffing zou komen en in welke mate, dat kon ik niet weten. Dat zou een slag in de lucht zijn geweest.'




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten