woensdag 12 september 2012

Overwerken verhoogt risico op hartaanval met 80 procent

Meer dan acht uur per dag werken kan het risico op een hartziekte met 80 procent stijgen, dat ontdekten Finse onderzoekers.

Een grootschalige Finse analyse van 12 studies bij 22.000 werknemers over de hele wereld toont aan dat werkdagen die langer duren dan de traditionele acht uur de kans op een hartaanval met 40 tot 80 procent verhogen. De impact van het overwerk op het hart was afhankelijk van de methode van de studie. Als de deelnemers zelfs moesten aangeven hoeveel uur ze dagelijks werkten, was het effect sterker. Bij de onderzoeken waarbij de werkuren door de onderzoekers werd bijgehouden was het risico eerder 40 procent.

Stress
Professor Marianna Virtanen vermoedt dat dit komt door de lange blootstelling aan stress. Andere mogelijke oorzaken kunnen slechte eetgewoonten zijn en een gebrek aan sport doordat carrièremensen minder vrije tijd hebben.

Dementie
In 2009 ontdekte hetzelfde team dat lange uren maken de kans op dementie in het latere leven verhoogt. Dit bleek zelfs even schadelijk als roken te zijn. Werknemers van middelbare leeftijd die meer dan 55 uur per week werkten hadden slechtere hersenfuncties dan wie maar aan 40 uur kwam. Ze scoorden slechter op tests die peilden naar intelligentie, korte termijn geheugen en het herinneren van woorden.

Britse werknemers maken de langste uren in Europa, een fulltime werknemer presteert gemiddeld 42,7 werkuren per week, Duitsers gemiddeld 42 uur, Denen komen aan 39,1 uur.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten