woensdag 7 november 2012

Obama herkozen als president

Barack Obama is herkozen als president van de Verenigde Staten. Hij heeft 303 kiesmannen achter zich gekregen; zijn Republikeinse rivaal Mitt Romney kreeg er 206. Romney bleef dankzij een bloedstollende strijd in de staten Florida, Ohio en Virginia lang in zijn spoor, maar gaf even voor 1 uur 's nachts (lokale tijd) zijn nederlaag toe.

De kansen van de Republikein waren aanzienlijk geslonken nadat Obama de winst in de cruciale staten Pennsylvania en Wisconsin naar zich had toegetrokken. In Florida, Ohio en Virginia, de staten die voor Romney het verschil hadden moeten maken, bleef het spannend tot het eind.

Uiterst verdeeld
Dat het Amerikaanse politieke toneel de komende jaren tot op het bot verdeeld blijft, werd duidelijk door de uitkomst van de strijd die zich afspeelde in de schaduw van de presidentsverkiezingen. Dinsdag koos het Amerikaanse volk ook een deel van het Congres. De Democratische partij verstevigde zijn positie in de Senaat, terwijl het Huis in handen blijft van de Republikeinen.

Na die overwinning zei de vooraanstaande Republikein John Boehner, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, dat daaruit de wens van de bevolking blijkt om geen belastingverhogingen door te voeren. Met zijn opmerking liet Boehner blijken dat de Republikeinen hun huid duur zullen verkopen als ze komende weken met Obama moeten onderhandelen over een reeks onontkoombare bezuinigingsmaatregelen. Een soortgelijk getouwtrek tussen Democraten en Republikeinen had in de zomer van 2011 een verlammende uitwerking op de Amerikaanse politiek.






Obama's overwinning tekende zich pas af nadat om 3 uur (Nederlandse tijd) in een groot aantal staten de stembureaus waren gesloten. In onder meer New York en Michigan, de staat die gedomineerd wordt door de auto-industrie, werd de zittend president tot winnaar uitgeroepen. In Chicago, waar de aanhang van Obama zich verzamelde, ging gejuich op toen vervolgens ook Pennsylvania, Wisconsin en New Hampshire voor de zittende president bleken te hebben gekozen.

Mitt Romney, die op het laatste moment zijn campagne nog uitbreidde tot Pennsylvania in de hoop daar te kunnen winnen, schreef wel een reeks andere belangrijke staten op zijn naam, maar bleek niet bij machte een beslissend voordeel te halen in de staten waar het erom spande. Zo trok hij aan het kortste eind. Doordat zijn campagneteam aanvankelijk weigerde de nederlaag in Ohio toe te geven, ging Romney ten slotte sputterend ten onder.

Verschillen
Daarna, in de toespraak voor zijn teleurgestelde aanhang, gaf Romney aan dat partijpolitieke verschillen de komende tijd zullen moeten wijken om de Verenigde Staten op de rails te houden. Hij wenste zijn overwinnaar Obama én zijn Republikeinse partijgenoten daarbij sterkte toe.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten