zaterdag 10 november 2012

Alle stemmen zijn geteld: Obama wint nipt in Florida

Alle stemmen in de VS zijn geteld. President Barack Obama wint ook in de staat Florida en daarmee heeft hij 332 kiesmannen achter zich geschaard, tegen 206 van zijn Republikeinse uitdager Mitt Romney. Dat meldt de Huffington Post.

Het heeft even geduurd, maar alle stemmen in Florida zijn nu ook geteld. Na 36 uur blijkt dat Obama maar nipt gewonnen heeft in de Sunshine State. Obama won daar met 4.169.044 stemmen tegen 4.117.106, dat zijn dus maar 51.938 stemmen meer dan Romney. Door deze overwinning heeft Obama er wel in één klap 29 kiesmannen bij.

Romney aangeslagen
Na de bekendmaking van de laatste cijfers reageerde het campagneteam van Mitt Romney aangeslagen. 'De cijfers lieten zien dat Florida te winnen was' zei Brett Doster, adviseur van Romney in Florida tegen de Miami Herald. 'We dachten dat op basis van onze peiling en het bereik van de organisatie. We hebben dus duidelijk niet gewonnen, daardoor hebben ik en alle anderen in Florida een misselijkmakend gevoel dat we iets hebben laten liggen. Ik kan u verzekeren dat dat niet meer zal gebeuren.'

In totaal won de Amerikaanse president in bijna alle belangrijke 'battleground'-staten, behalve North Carolina. Landelijk stemden 61.170.405 mensen op de Democraat, 58.163.977 stemden op Romney. De overwinning van Obama was wel minder indrukwekkend dan vier jaar geleden. Toen behaalde hij namelijk 363 kiesmannen. Voor een overwinning waren afgelopen verkiezingen minimaal 270 kiesmannen vereist.

Bekijk hier alle uitslagen per staat.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten