donderdag 27 december 2012

Natte jaarwisseling met stevige wind voor de boeg

Slecht nieuws voor mensen die de inluiding van het nieuwe jaar buiten willen vieren. Weerbureau Weerplaza voorspelt namelijk dat het tijdens nieuwjaarsnacht flink kan gaan waaien en regenen.

Voor vuurwerkliefhebbers zijn een kraakheldere lucht, geen wind en geen regen de ideale weersomstandigheden. Het ziet er volgens Weerplaza naar uit dat dit weerbeeld niet van kracht zal zijn. Het wisselvallige weer houdt de komende dagen stand. De weermodellen berekenen voor de jaarwisseling de passage van een grote regenstoring. Die kans is 95 procent. Volgens Weerplaza gaat het niet om een buitje dat na een uurtje is overgewaaid, maar een omvangrijk regengebied dat op de 31ste in de loop van de middag Nederland zal bereiken en pas op 1 januari in de ochtend het land weer uittrekt. Tijdens de jaarwisseling krijgen we temperaturen die schommelen tussen de 5 en 10 graden.

Harde wind
De voorspelde regen zal gepaard gaan met krachtige wind, dus mensen die vuurpijlen willen afsteken dienen daar rekening mee te houden. De politie adviseert op hun website om vuurpijlen af te steken in een fles (gevuld met zand) die klem staat tussen een aantal bakstenen. Ook is het raadzaam om de windrichting in de gaten te houden tijdens het afsteken en voor het afsteken van grote vuurpijlen een pvc-buis in de grond te slaan.

Helemaal zeker is deze voorspelling nog niet. Een weersverwachting van vijf dagen vooruit voor een bepaald uurvak is namelijk behoorlijk onzeker. Lagedrukgebieden kunnen een iets andere koers kiezen of net wat sneller of langzamer bewegen waardoor de regen uiteindelijk wel komt, maar in een ander dagdeel.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten