vrijdag 8 maart 2013

Israël woest om Nederlands 'bezettingslabel' op producten

Tot woede van Israël wil Nederland dat de etiketten op producten uit de bezette gebieden worden aangepast. Die streken horen niet bij Israël en de verpakkingen mogen dus niet zeggen dat de producten 'made in Israel' zijn, zei minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) vrijdag. Discriminatie, vindt Israël.

Het gaat om producten uit de Syrische Golanhoogten, die Israël heeft geannexeerd, en uit de Palestijnse Westoever en Oost-Jeruzalem. Israël ziet het oosten van Jeruzalem als een onscheidbaar deel van zijn hoofdstad, maar dat is internationaal niet erkend en de Palestijnen claimen Oost-Jeruzalem als hun hoofdstad. In de Nederlandse winkels ligt vooral groente en fruit uit die gebieden.

'Als Nederland burgers wil informeren dat bepaalde producten uit een controversieel gebied komen, moet het dit voor alle controversiële gebieden in de wereld doen. Maar aangezien het alleen bij Israël wordt toegepast, kunnen wij het niet anders noemen dan discriminatie', zei een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken tegen het ANP.

Israël waarschuwt voor onvoorziene gevolgen. 'Mensen in de supermarkt zien dit als een waarschuwing van hun regering tegen Israël. Dat creëert een gevaarlijk eenzijdig beeld van ons land', aldus Jeruzalem.







Premier Mark Rutte zei in een reactie dat Israël van de etiketplannen wist. In mei vorig jaar stond het namelijk al op de Europese agenda. Bovendien hebben landen als Groot-Brittannië eerder gevraagd om speciale labels voor de bezette gebieden.

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) vindt de plannen 'symboolpolitiek' en zegt dat Israël 'niet anders mag worden behandeld dan andere landen'. Bovendien ziet directeur Ronny Naftaniel praktische problemen, bijvoorbeeld bij wijn die is gemaakt van druiven van de Golanhoogten, maar in Israël is gebotteld. Dat is Israëlische wijn 'tenzij de EU-regels veranderen', aldus Naftaniel.

De organisatie Een Ander Joods Geluid is juist blij. Voorzitter Jaap Hamburger vindt de plannen een goede stap om ervoor te zorgen dat bedrijven in de nederzettingen niet langer profiteren van toegang tot de Nederlandse markt. Een Ander Joods Geluid wil producten uit de nederzetting volledig weren.


Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten