woensdag 6 maart 2013

Volgende week grote kans op sneeuw

Gisteren had Nederland nog te maken met een warmterecord, maar vanaf dit weekend lijkt het winterweer terrein te winnen. 'Maart roert zijn staart, zeggen ze niet voor niets', aldus Michiel Severin van Weerplaza. Op zondag nadert een koufront vanuit het noordoosten en zullen de temperaturen dalen tot rond het vriespunt.

De hele komende week krijgen we te maken met kwakkelend winterweer. De kans op een winterse bui is volgens Severin groot. De vraag is alleen wanneer en waar er precies sneeuw gaat vallen.

'Vanaf zondag is de kans al aanwezig en ergens volgende week zit er misschien wel een dagje sneeuwpret in'. Met een krachtige en zeer koude wind uit oost tot noordoost trekt de winter in het weekend vanuit Groningen het land binnen. Zaterdag wordt het nog 10 graden in Limburg, maar slechts 3 of 4 graden in het noorden. Vanaf zondag liggen de temperaturen rond het vriespunt en dat blijft de hele week zo. 'Overdag zal de temperatuur tot iets boven het vriespunt liggen en 's nachts er net onder'.

Niet uitzonderlijk
Met zo'n mooie lentedag als gisteren met temperaturen rond de 15 graden lijken kou en sneeuw uitzonderlijk in maart. Maar niets is minder waar. In de nacht van 4 maart 2005 werd het volgens Weerplaza zelfs -21 graden in de Noordoostpolder. En tot in de loop van de maand mei kan het volgens Severin zelfs nog vriezen.

'Volgens de weermodellen zit er de komende twee weken geen lenteweer zoals gisteren in. Wat het weer daarna gaat doen is nog maar de vraag, maar het is dus nog even door de zure appel heen bijten.'

Bron
Lees ook: 'Plaatselijk sneeuwdek van 5 tot 10 centimeter of meer'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten