maandag 22 april 2013

Tuchtrechter beslist: doek valt voor Bram Moszkowicz

Het doek valt definitief voor Bram Moszkowicz. Hij mag zich geen advocaat meer noemen. Dat heeft het Hof van Discipline in Den Bosch vandaag in hoger beroep bepaald.

Het is de definitieve uitspraak in de zaak die de Amsterdamse deken van de Orde van Advocaten Germ Kemper tegen de 52-jarige Moszkowicz had aangespannen. Ook een aantal cliënten had zich over de raadsman beklaagd.

De Raad van Discipline had in oktober vorig jaar geoordeeld dat Moszkowicz van het tableau moest worden geschrapt, omdat hij de regels van de advocatuur te vaak aan zijn laars had gelapt.

Zo inde hij grote contante bedragen - boven de 15.000 euro - van cliënten zonder daarover met de deken te overleggen. Verder werd hem onder meer verweten dat hij verplichte bijscholingscursussen niet bijwoonde, zijn boekhouding niet op orde had en gemaakte afspraken niet nakwam.

Fouten erkend
Moszkowicz had hoger beroep aangetekend tegen de beslissing van de raad. Hij erkende fouten te hebben gemaakt, maar gaf ook aan daarvan te hebben geleerd en zijn leven te hebben gebeterd.

Hij heeft inmiddels bijscholingscursussen gevolgd, achterstallige jaarrekeningen ingediend en neemt geen contant geld meer aan van cliënten. Het Hof van Discipline oordeelde vandaag echter dat dit onvoldoende is geweest.

Daarmee is Moszkowicz definitief geen advocaat meer. Evenals de Raad oordeelt het Hof dat de werkwijze van Moszkowicz het vertrouwen in de advocatuur ernstig heeft geschaad.






Teleurgesteld
Moszkowicz reageerde teleugesteld op de uitspraak. 'Het is het hof onwaardig. Je kunt verschillend over dingen denken, maar dit bevalt me niet.'

Hij noemde de uitspraak 'bedroevend', maar liet weten verder 'weinig woorden' te hebben voor de beslissing. Half mei geeft Moszkowicz een persconferentie over de uitspraak, zo kondigde hij aan.

Terugkeer
Theoretisch is het mogelijk dat Moszkowicz terugkeert in de advocatuur. 'Als hij zijn zaken ingrijpend verandert en op orde brengt, kan hij in beginsel toestemming vragen opnieuw tot de balie te worden toegelaten', zei G.J. Visser, woordvoerder van het Hof van Discipline. Moszkowicz zou dat vanaf morgen al kunnen doen, aldus Visser. 'Of over een half jaar of een jaar. Op ieder gewenst moment.' Moszkowicz moet zich in dat geval wenden tot de Orde van Advocaten. De Raad van Toezicht oordeelt over zo'n aanvraag. Als zijn aanvraag wordt afgewezen, bekijkt het Hof van Discipline de zaak.

Visser ziet de mogelijkheid wel als 'zeer theoretisch', hoewel de verwijten die Moszkowicz zijn gemaakt wel 'voor verbetering vatbaar' zijn. Hij kon geen zaken noemen waarin zich een terugkeer in het vak van een levenslang geschorste advocaat heeft voorgedaan.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten