donderdag 12 september 2013

Delftse student bedenkt oplossing voor plastic soep


De plasticvanger heeft enorme armen. © AD/Erwin Zwart.


De 19-jarige student Boyan Slat uit Delft denkt dé oplossing te hebben voor het probleem van het plastic afval in de oceanen. Hij heeft samen met een studiegenoot de Kunstofarchipel bedacht - een zelfvoorzienende platformboot met enorme sleepnetten die op verschillende plekken in de oceanen plastic afval verzamelt, opvangt en recyclet. Dit meldt het AD.

De boot heeft het uiterlijk van een reuzemanta met twee enorme vleugels die aan de zeebodem vastzitten. Hierdoor wordt het afval opgevangen, maar kan het plankton gewoon doorzwemmen. Ook andere zeedieren hebben volgens de ontwerpen van Slat nauwelijks last van het object.

Het ontwerp van Slat, die in het dagelijks leven student luchtvaart- en ruimtevaarttechniek is, oogst over heel de wereld lof en steun. De tiener heeft inmiddels bijna 90.000 dollar binnengehaald om zijn project 'Ocean Clean Up' verder te ontwikkelen.




7,25 miljoen ton
Op dit moment is hij samen met een team van studenten, ingenieurs, oceanografen en experts uit de industrie aan de slag om de haalbaarheid van zijn Kunstofarchipel te bepalen. Zelf denkt hij dat zijn boten in 5 jaar tijd 7,25 miljoen ton plastic uit de zee kunnen vissen. Het is de bedoeling om 24 platformen op de oceanen te plaatsen en dat het plastic dat wordt opgevangen weer wordt verkocht en hergebruikt.

Het plastic drijft al jaren als een dunne laag over de oceanen en is een groot milieuprobleem. Zeedieren en vogels eten het plastic op, giftige stoffen uit het plastic komen in ons watersysteem en stranden raken vervuild. Volgens Slat, die nu in Amerika rondreist, is het tijd om met een offensief te komen, vertelde hij tijdens de bijeenkomst TedXDelft eerder dit jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten