zaterdag 14 september 2013

DWDD-panellid haalt woede op de hals met armoede-column

Amsterdamse boekenwinkel krijgt steen tegen ruit

Monique Burger als panellid van de maandelijkse boekenrubriek bij DWDD © VARA.


Bij een boekhandel in Amsterdam is er vannacht een steen tegen het raam gegooid en is de etalage beklad met de tekst 'Verboden voor armen'. De daden zijn vermoedelijk het gevolg van een column die de eigenaresse van de zaak en tevens panellid bij De Wereld Draait Door, Monique Burger, gistermiddag publiceerde.


De tekst is inmiddels weer verwijderd, maar de ster in de ruit zit er nog. In de column vertelt Burger dat ze schrok van de nieuwe klanten die zij in haar zaak kreeg, naar aanleiding van het gratis af te halen 'droomboek'.

'Ongeschoren, ongewassen, ongekamd, dik, uitgezakt, kreupel, rotte tanden, stinkend, met looprekken en hulpmiddelen die ik nog nooit eerder in mijn leven heb gezien, ruw, onbeleefd, nauwelijks pratend: soms steken ze alleen het bonnetje toe - ook wanneer ik met andere klanten bezig ben af te rekenen, totaal gespeend van enig gevoel voor sociale verhoudingen of omgangsregels.' Een kleine bloemlezing van hoe Burger haar nieuwe klanten ervoer.

Lachen in de keuken
Verderop in de column vertelt ze de droomboek-lezers keurig te helpen, maar af en toe moet ze wel naar de keuken rennen om in lachen uit te barsten.

Monique Burger was vandaag niet aanwezig in de boekhandel en het personeel wilde tegenover AD.nl niet meer kwijt dan dat de boekhandel gewoon open was vandaag.

Na talloze verontwaardigde reacties onder de column en op Twitter heeft Burger onder haar eigen artikel wel een reactie gegeven. '...Ik heb niet bedoeld te zeggen dat je armoede aan mensen af kan zien. Veel mensen doen alles om hun armoede te verbloemen, uit trots of schaamte. Waar ik van schrik is wat jarenlang weinig geld hebben met mensen kan doen. Ik vind het heel erg dat armoede mensen zo in hun waardigheid kan aantasten...'







Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten