woensdag 12 februari 2014

Mysterie rond 'opgevist' Apollo-beeld Gaza


Een zeldzaam want minstens 2000 jaar oud bronzen standbeeld van de Griekse god Apollo plaatst historici en archeologen over de hele wereld voor een raadsel. Een visser in Gaza beweert het bijna 2 meter grote en 500 kilo zware gevaarte te hebben opgevist maar deskundigen plaatsen grote vraagtekens bij zijn verhaal.© afp.

Visser Joudat Ghrab (26) geloofde zijn ogen niet toen hij het standbeeld in augustus vorig jaar ontdekte. Het lag volgens hem in ondiep water zo'n 100 meter uit de kust, iets ten noorden van de grens van Gaza met Egypte.

'Zwaar verbrand lichaam'
'Eerst dacht ik dat het om een zwaar verbrand lichaam ging maar tijdens een duik stelde ik vast dat het een standbeeld was,' zo verklaarde hij tegenover het Britse persagentschap Reuters. Dat maakte de opmerkelijke ontdekking gisteren wereldkundig zoals het AD al schreef.

Het kostte hem naar eigen zeggen vier dagen om het loodzware beeld met enkele familieleden boven water te hijsen, aan land te brengen en op een ezelskar naar huis te vervoeren. Toch had de visser er graag voor over, zegt hij terugblikkend. 'Het voelde als een geschenk van God. Mijn financiële situatie is allesbehalve rooskleurig en ik hoop dan ook op een flinke beloning.'

'Niet op zeebodem'
Het verhaal van de Palestijnse visser doet historici en archeologen over de hele wereld de wenkbrauwen fronsen. 'Dit standbeeld kan onmogelijk op de zeebodem zijn gevonden want daar is het te schoon en ongeschonden voor,' zegt historicus Jean-Michel de Tarragon van de Franse Bijbelse en Archeologische School in Jeruzalem.

Het groen-bruine beeld moet volgens hem ergens in het binnenland zijn gevonden, in een droge omgeving. 'Anders zou het metaal gehavend zijn en had er aangroei opgezeten zoals schelpen of mosselen.' De historicus vermoedt dat de ware vindplaats niet genoemd wordt uit vrees voor discussie over de eigendom van het standbeeld.



De Tarragon en andere historici hebben de bronzen Apollo tot hun frustratie nog niet van dichtbij kunnen bekijken. Ze moeten het doen met foto's verspreid door het ministerie van Toerisme en Antiquiteiten van Gaza. Daarop is het paar duizend jaar oude beeld liggend te zien op een matras met een hoes bedrukt met smurfen.

'Uniek standbeeld'
Hemeltergend, vindt de historicus. 'Dit standbeeld is uniek. Afgaand op de foto's schat ik dat het stamt uit de periode tussen de vijfde en de eerste eeuw voor Christus. De waarde is nauwelijks in geld uit te drukken. Temeer omdat het niet van steen of marmer is maar van brons. Dat is zeer zeer zeldzaam voor beelden uit die tijd.'

De waarde is volgens hem nauwelijks in geld uit te drukken. Andere deskundigen schatten dat het standbeeld zo'n 10 miljoen dollar waard is.

Als visser Joudat Ghrab dat had geweten, dan had hij vast niet een van de vingers van de bronzen Apollo afgebroken om te laten keuren door een metaalexpert in de veronderstelling dat het 'wel eens goud zou kunnen zijn'. De broer van de visser had zich dan ook vast wel tweemaal bedacht om een andere vinger van het beeld te breken en die in ruil voor geld te laten omsmelten door een juwelier.

Aangeboden op eBay
Hoe lang het beeld in Huize Ghrab heeft gelegen is onduidelijk. Volgens Joudat was zijn moeder er niet blij mee en moest hij bij binnenkomst meteen de edele delen van Apollo bedekken. Vast staat dat het bronzen beeld korte tijd te koop is aangeboden op de online handelsplaats eBay. De onbekende verkoper vroeg er 500.000 dollar voor.


De advertentie trok de aandacht van de politie van Hamas, de regerende Palestijnse partij in Gaza. Die nam de bronzen Apollo in beslag en startte en probeert te achterhalen wie het unieke beeld te koop aanbood.

Het Palestijnse ministerie van Toerisme en Antiquiteiten beloofde visser Joudat Ghrab een beloning zodra de zaak is opgelost. Volgens de directeur van het departement Archeologie werd het bronzen Apollo-beeld daadwerkelijk gevonden op de zeebodem.

'Topje historische ijsberg'
Volgens historicus De Tarragon is het achterhalen van de exacte vindplaats van het standbeeld van essentieel belang. 'Dit soort beelden stond nooit alleen opgesteld maar altijd in een groep, meestal in een tempel of paleis. De vondst zou dus wel eens het topje van een historische ijsberg kunnen zijn.'







Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten