vrijdag 11 juli 2014

Fitch: 'Overheidsfinanciën Nederland onverwacht sterk verbeterd'

© epa.





Kredietbeoordelaar Fitch is positiever geworden over de economische vooruitzichten van Nederland. De overheidsfinanciën zijn onverwacht sterk verbeterd, terwijl de economie voorzichtig herstelt, stelde het ratingbureau vandaag.

Fitch verhoogde zijn outlook voor Nederland van negatief naar stabiel. Dat betekent dat Nederland zich voorlopig geen zorgen hoeft te maken over zijn zogeheten triple A-rating (AAA), die aangeeft dat het bij de meest kredietwaardige landen ter wereld hoort.

De verbeterde vooruitzichten dankt Nederland volgens Fitch vooral aan de betere financiële positie van de overheid en de verwachte toename van de economische groei. Fitch verwacht dat de staatsschuld dit jaar piekt op 75 procent van het bruto binnenlands product, terwijl eerder nog een stijging tot 80 procent rond 2018 werd voorzien. Daarbij is het overheidstekort nu kleiner dan de kredietbeoordelaar had verwacht.

Groei
Ondanks de achteruitgang in het eerste kwartaal herstelt de economie geleidelijk van de krimp van de afgelopen jaren, aldus Fitch. Daarbij rekent het bureau nu op een groei van 0,7 procent dit jaar en een vooruitgang met 1,4 procent in 2015.

Fitch is wereldwijd een van de drie toonaangevende kredietbeoordelaars. Bij branchegenoot Moody's staat Nederland ook op AAA, bij S&P wordt Nederland sinds november vorig jaar een klasse lager ingeschaald, op AA+. Een hoge rating maakt het goedkoper voor landen om geld te lenen op de financiële markten.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten