zondag 6 juli 2014

Supertyfoon Neoguri raast richting Japan en Fillipijnen

© TWC.


Een zware tyfoon ontwikkelt zich boven de Grote Oceaan en raast richting de Filipijnen en Japan. De tyfoon wordt Neoguri genoemd. Neoguri neemt hoge windsnelheden met zich mee en golven van wel negen meter hoog.

Volgens de Filipijnse meteoroloog Glaiza Escullar worden er windsnelheden gemeten van 185 kilometer per uur. Windstoten kunnen een snelheid van 220 kilometer per uur bereiken. Dat zijn voor Nederland volkomen onwerkelijke situaties. Zelfs bij de zwaarste storm of de zwaarste onweersbui komen niet eens kortdurende windstoten voor met die snelheid.

Meteorologen verwachten dat het systeem morgenochtend vroeg categorie 5 haalt: de categorie voor een supertyfoon. De gemiddelde windsnelheid kan dan oplopen tot 260 km/uur, met piekwinden tot een onvoorstelbare 315 km/uur. Het is daarmee ook de zwaarste typhoon die ooit zo vroeg in de tijd is waargenomen.

Richting Japan
Op dit moment beweegt de storm zich op zo'n achthonderd kilometer van de kust. Naar verwachting verplaatst Neoguri zich naar het noordwesten om maandag koers te zetten naar het zuiden van Japan, het eiland 'Okinawa'. Het Amerikaanse leger heeft er een flink aantal gebouwen staan. Die zijn allemaal 'tyfoonproef, omdat Okinawa op een 'kwetsbare' plaats ligt: een plaats waar vaker een tyfoon langsraast. Daar zal de tyfoon afremmen en vermoedelijk op Japan transformeren tot flinke storm.

De Filipijnse nooddiensten hebben vissers en eigenaren van kleine schepen gewaarschuwd voor het noodweer. Bewoners van kustdorpen is geadviseerd om het weerbericht nauwlettend in de gaten te houden.

Bron
Lees ook: Orkaan Neoguri afgezwakt tot storm: Okinawa neemt de schade op

Geen opmerkingen:

Een reactie posten