maandag 7 juli 2014

'Nederland medeplichtig bij schending mensenrechten in Congo'

De Congolese krijgsheer Thomas Lubanga in de rechtszaal van het Internationaal Strafhof. Lubanga gaat in hoger beroep tegen zijn veroordeling tot 14 jaar celstraf wegens het gebruik van kindsoldaten in zijn rebellenleger. © anp.



Drie Congolese getuigen van het het Internationaal Strafhof in Den Haag zijn ondanks grote zorgen van mensenrechtenbeschermers over hun lot gisteren door Nederland uitgezet. Dat heeft Amnesty International vandaag bevestigd. Volgens Human Rights Watch riskeert Nederland nu medeplichtigheid aan mogelijke mensenrechtingenschendingen van de getuigen in Congo. Volgens de advocaten van de getuigen zijn de mannen meteen na aankomst in Congo opgepakt en naar een onbekende locatie gebracht.

Amnesty en Human Rights Watch hadden opgeroepen de mannen nog niet terug te sturen. Er zijn zorgen over hun veiligheid en het is de vraag of ze een eerlijk proces krijgen in hun thuisland, de Democratische Republiek Congo.

De advocaten van de drie getuigen van het Internationaal Strafhof (ICC) die ons land zijn uitgezet, houden Nederland en het ICC volledig verantwoordelijk voor de risico's die de mannen in Congo lopen. De getuigen werden zondag overgedragen aan de autoriteiten in de Democratische Republiek Congo. 'Ze zijn bij aankomst direct gearresteerd en verblijven op een voor ons onbekende locatie', laten de raadsmannen vandaag in een verklaring weten.

Volgens Géraldine Mattioli-Zeltner van Human Rights Watch is het teleurstellend dat Nederland riskeert medeplichtig te worden aan mogelijke mensenrechtenschendingen door de drie Congolese mannen uit te zetten. 'Voordat de getuigen werden uitgezet, had Nederland van de autoriteiten in Congo moeten eisen dat ze extra maatregelen zouden nemen om hun recht op een eerlijk proces te beschermen', aldus Mattioli-Zeltner. 'We roepen de Nederlandse regering nu op om er alsnog voor te zorgen dat de drie mannen een eerlijk proces krijgen met onafhankelijke rechters en de mogelijkheid om in beroep te gaan.' Mattioli-Zeltner noemt de zaak zeer belangrijk voor getuigen van het ICC. Ze wijst erop dat het strafhof verplicht is maatregelen te nemen om getuigen te beschermen. Nu de drie getuigen zijn uitgezet komt hun veiligheid in gevaar. Dat liet zij vandaag laten weten in een reactie op hun uitzetting.

Amnesty laat weten dat de zorgen over hun lot blijven bestaan. 'De verantwoordelijkheid leggen wij bij Nederland', aldus de mensenrechtenorganisatie. Amnesty verwacht dat Nederland toezicht houdt op de behandeling van de drie en dat het zich houdt aan de beloften die daarover zijn gedaan.

Het ministerie van Justitie wilde afgelopen weekeinde niets zeggen over de ophanden zijnde uitzetting en niet reageren op de oproep van de mensenrechtenorganisaties.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten