zaterdag 14 maart 2015

NASA: Ondergrondse oceaan op maan van Jupiter


Örebro Astronomi @OrebroAstronomi


Onder het oppervlak van de grootste maan van Jupiter, Ganymedes, bevindt zich een enorme oceaan vol zout water. Waarschijnlijk is er meer water te vinden dan op aarde. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA vandaag bekendgemaakt. Water is belangrijk bij de zoektocht naar mogelijkheden voor buitenaards leven.

Het oppervlak van Ganymedes bestaat uit een dikke laag ijs van ongeveer 150 kilometer. Daaronder zou de oceaan zijn. Die is vermoedelijk tot 100 kilometer diep. Ter vergelijking: het diepste punt in een oceaan op aarde is bijna 11 kilometer onder de zeespiegel.

Ganymedes is de grootste maan in ons zonnestelsel. Hij is groter dan de planeet Mercurius en bijna 3,5 keer zo groot als onze maan. Ganymedes is zo groot, dat hij een eigen magnetisch veld heeft, net als de zon en de planeten. Dat magnetische veld veroorzaakt poollichten, op Ganymedes net zoals op aarde. De Amerikaans-Europese ruimtetelescoop Hubble heeft die zogeheten aurora's bestudeerd. ,,Als je de poollichten op een bepaalde manier bekijkt, leer je iets over het magnetische veld. Als je het magnetische veld kent, weet je iets over het binnenste van de maan'', verklaart de Duitse hoofdonderzoeker Joachim Saur.

Wetenschappers denken dat er ook water staat op Enceladus, een van de manen van Saturnus. Op Titan, een andere maan van Saturnus, is ook een oceaan. Niet van water, maar van vloeibare ethaan en methaan. Op aarde zijn dat gassen, maar op Titan worden de stoffen vloeibaar door de extreme kou.


Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten