woensdag 4 maart 2015
'Uitwerpselen Mount Everest gevaar voor gezondheid'
Uitwerpselen die worden achtergelaten door bergbeklimmers op de Mount Everest vormen volgens autoriteiten in Nepal een gevaar voor de gezondheid. Het menselijk afval vervuilt de omgeving en dreigt ziektes te verspreiden op de hoogste top van de wereld, zo liet het hoofd van de Nepalese vereniging voor bergbeklimmers weten.
De meer dan 700 bergbeklimmers en gidsen die elk seizoen bijna twee maanden op de bergpaden doorbrengen, laten enorme hoeveelheden uitwerpselen en urine achter, zo zegt Ang Tshering tegen The Guardian. Volgens hem moet de overheid daartegen dringend maatregelen nemen.
Het klimseizoen ging deze week van start en loopt nog tot eind mei. In die periode ondernemen honderden buitenlanders een poging de top te halen en verblijven ze wekenlang in vier kampen tussen het basiskamp (op 5.300 meter) en de piek (op 8.850 meter).
Die kampen bestaan uit tenten en andere noodzakelijke spullen, maar hebben geen toiletten. ,,Bergbeklimmers graven meestal een put in de sneeuw wanneer ze hun behoefte doen", aldus Tshering. Dit betekent volgens hem dat de menselijke uitwerpselen zich maar blijven opstapelen rond de kampen.
,,Het is een gevaar voor de gezondheid dat aangepakt moet worden", zegt Dawa Steven Sherpa, die sinds 2008 een team leidt dat het vuilnis opruimt op de hoogste berg ter wereld.
Strengere controle
De overheid in Nepal heeft nog geen actie ondernomen om het probleem aan te pakken, meldt persbureau AP volgens The Guardian, maar vanaf dit klimseizoen zal er wel strikter gecontroleerd worden op afval. Volgens een regel die vorig jaar werd ingevoerd moet elke bergbeklimmer 8 kilogram afval mee terugnemen naar het basiskamp; ongeveer de hoeveelheid afval die elke persoon achterlaat tijdens de reis. Elk team van bergbeklimmers moet een voorschot betalen van ongeveer 3.500 euro dat niet wordt terugbetaald als de regels worden overtreden.
Sinds 1953 hebben meer dan 4.000 mensen de berg beklommen. De eersten waren de Nieuw-Zeelander Edmund Hillary en zijn gids, Tenzing Norgay.
Bron
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten