vrijdag 19 augustus 2011

Auto Karst T. geen museumstuk, maar vernietigd

© ANP
De auto waarmee Karst T. op Koninginnedag 2009 zeven mensen doodreed in Apeldoorn, mag niet worden tentoongesteld in het Nederlands Politiemuseum. De auto moet worden vernietigd van de rechtbank in Zutphen.
De rechters gingen daarmee in op verzoeken van advocaat Wil Hendriks van de nabestaanden van T. Die hadden grote moeite met de plannen voor de expositie, aldus De Gelderlander.




De officier van justitie betoogde dat de nabestaanden geen recht van spreken hadden: zo zouden ze mondeling afstand hebben gedaan en geen juridisch, maar alleen een emotioneel belang hebben. De nabestaanden kregen echter toch waar ze om hadden gevraagd.




De zwarte wagen staat op dit moment in een krat in het depot van het Nederlands Politiemuseum in Apeldoorn. Het wrak staat hier al enige tijd, laat directeur Taco Pauka weten. Het is bij zijn weten nog niet eerder voorgekomen dat de rechtbank sommeerde om een object in het depot van het museum te vernietigen.

Historische betekenis
Pauka beklemtoont dat het nooit de bedoeling is geweest de Suzuki tentoon te stellen in het museum. 'Veel musea exposeren een groot deel van hun collectie niet', legt hij uit. 'Een deel van onze taak is ook objecten te verzamelen die een historische betekenis hebben. De Suzuki van Karst T. voldoet zeker aan die criteria.' (Redactie)

Bron:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten