maandag 15 augustus 2011

Meisje met 'Doornroosje-ziekte' slaapt 23 uur per dag


We mogen haar gerust een schone slaapster noemen, alhoewel ze met die titel zelf niet heel blij zal zijn. De Engelse studente Lily Clarke (21) lijdt namelijk aan het zeldzame Kleine-Levin Syndroom, waardoor ze gedurende 2 maanden lang minimaal 23 uur per dag slaapt.
Door deze aandoening heeft ze al heel wat tentamens gemist en ook voor haar 18de verjaardag heeft ze zich 'verslapen'. Bovendien komt het syndroom elke 7 maanden naar de oppervlakte, waardoor ze dus gemiddeld zo'n 3,5 maand per jaar uit de running is.






Moeder Adele (47) vertelt in het Engelse dagblad The Sun over de praktische problemen: 'Doordat ze zo veel slaapt moeten we dus heel goed opletten wanneer ze wakker is. In dat ene uurtje moet ze natuurlijk alles doen waar een mensen normaal 24 uur de tijd voor hebben: Eten, wassen, naar het toilet en natuurlijk moet ze ook nog wat lichaamsbeweging krijgen.'

Lily viel zomaar in slaap
Lily viel in 2008, na een middagje schaatsen op de lokale ijsbaan, plotseling in slaap in het restaurant. De mensen die bij haar waren konden haar daarna niet meer wakker krijgen. Even werd gevreesd voor haar leven, maar na een reeks onderzoeken kreeg ze de diagnose Klein-Levin mee.

Voor de ziekte is nog geen medicijn, maar het syndroom komt vaak bij jonge mensen voor. Het komt relatief veel voor dat lijders na enkele jaren vanzelf grotendeels over de ziekte heen groeien en vervolgens weer een redelijk normaal leven kunnen leiden.
(Redactie)

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten